Armáda vtrhla i do Jasynuvata, nad mestom vládne ukrajinská vlajka

ukrajinská vlajka
PHOTO: Flickr.

KYJEV – Ukrajinské ozbrojené sily v nedeľu obsadili strategicky významné mesto Jasynuvata, ktoré leží na severných prístupoch k Donecku. Prezident Porošenko oznámil, že nad mesto, ktoré dlho držali povstalci, zavládla ukrajinská vlajka. Tvrdé boje na severnom predmestí Donecka v nedeľu potvrdili i povstalci.

Do mesta okrem armádnych jednotiek vstúpili i oddiely bojovníkov Národnej gardy, ktorí podľa prezidenta v pouličných bojoch likvidujú posledné hniezda odporu separatistov. Ťažké boje na sever od Donecka v nedeľu hlásili i povstalci.

Armáda pri raketovom ostreľovaní ťažko poškodila obec Makijivku, ktorá leží tesne vedľa štyridsaťtisícového mesta Jasynuvata. V Makijivke údajne horí veľká koksovňa. Útok zabil i civilistov, píše server Novorossija.

Bojový úspech

Ukrajinskí vojaci zaznamenali bojový úspech aj v jednej z luhanských štvrtí, ktorú obsadili. Na miestnom policajnom oddelení vyvesili ukrajinskú vlajku, oznámil hovorca protipovstaleckej operácie Andrij Lysenko.

Uviedol tiež, že cez rusko-ukrajinskú hranicu prenikol ďalší konvoj ťažkej ruskej výzbroje určenej pre oddielu separatistov.

Jednotky ukrajinskej armády podľa Andrija Lysenka obsadili časť Žovtneve v Luhansku a zmocnili sa policajnej stanice, na ktorej vztýčili štátnu vlajku.

Viac..  Nezamestnanosť v eurozóne zotrvala vo februári na 6,5 %

Operácia sa uskutočnila v rámci širšej ofenzívy na severovýchodnom predmestí Velyka Verhunka.

Lysenko s odvolaním na informácie ukrajinských pohraničníkov ďalej uviedol, že zaznamenali ďalší presun ruskej vojenskej techniky, ktorá má byť doručená separatistom.

Raketomety Grad

V kolóne boli podľa hovorcu tri batérie raketometov Grad. Ruské letectvo v posledných dvadsiatich štyroch hodinách desaťkrát narušilo ukrajinský vzdušný priestor, informoval Lysenko.

Ukrajinské velenie oznámilo, že východoukrajinskí povstalci zostrelili v noci zo soboty na nedeľu armádnu stíhačku MiG-29, Rebeli zostrelili stíhačku v Luhansku, pilot sa katapultoval.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices