Bezradné pohľady politikov sa opäť upriamia na ECB

ecb
Európska centrálna banka, Frankfurt nad Mohanom.
PHOTO: Flickr.

Bezradné pohľady politikov sa opäť upriamia na ECB. Okrem správ o začínajúcej recesii sú podporení aj legendou o deflačnej špirále, ktorá sa pravidelne vynára z monetárnych hlbín, aby zničila výhonky ekonomického úspechu.

ECB na rozdiel od amerického Fed-u a britskej BoE nepoužila „klasické“ kvantitatívne uvoľňovanie, ale miesto toho do ekonomiky peniaze naliala cez pôžičky bankám, najmä cez program krátkodobých pôžičiek LTRO. Jeho diferencujúcou vlastnosťou je viac-menej automatický exit. Pôžičky majú dobu splatnosti a peniaze sa tak po čase z ekonomiky upäť stiahnu. Z pôvodného viac ako bilióna eur trojročných pôžičiek ostáva nesplatená zhruba tretina, konkrétne 368,9 miliárd eur.

Tieto zdroje v ekonomike spravili dve veci. Za prvé udržali v chode nelikvidné banky, ktoré si nedokázali požičať na medzibankovom trhu. Za druhé, prispeli k masívnemu prepadu úrokových mier na štátnych dlhopisoch, keďže voľné zdroje banky čiastočne použili na nákup štátnych dlhopisov. V zrazení úrokových mier treba však značné zásluhy pripísať iným programom a síce zameraným na nákup štátnych dlhopisov (SMP a najmä OMT).

Viac..  Michal Wiezik: Máme nový, veľký nástroj na znižovanie emisií z priemyslu. Týka sa aj poľnohospodárov

Štátne rozpočty aj banky dostali infúziu, bokom ostali firmy. Úrokové miery na firemných úveroch rástli. Ak ku tomu pridáme konsolidáciu zväčša na príjmovej strane verejných financií naprieč Európou, rastúce regulačné zaťaženie (napríklad vo forme zelenej politiky) a spomalené otváranie trhov voči svetu, niet sa čo diviť. A teraz ako čerešnička na torte sankcie…

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O ram

Odporúčame pozrieť

ECB by mala tento týždeň poslednýkrát podržať sadzby nezmenené

Reagujúc na ďalšie spomalenie inflácie v eurozóne analytici predpokladajú, že Európska centrálna banka (ECB) na …

Consent choices