Európska komisia posilňuje humanitárne balíky do Iraku o 5 miliónov eur

iraq
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Európska komisia posiela do Iraku ďalších 5 miliónov eur ako jeden z humanitárnych balíkov. Peniaze majú pomôcť predovšetkým obetiam bojov. Dodatočné prostriedky prinesú potrebnú pomoc pre stovky tisíc irackých civilistov, ktorí v dôsledku bojov prišli o strechu nad hlavou alebo nemajú financie na základné životné potreby.

Kristalina Georgievova, komisárka EÚ pre medzinárodnú spoluprácu, humanitárnu pomoc a krízové opatrenia sa vyjadrila, že je zdesená katastrofálnou situáciou, ktorá sa každodenne zhoršuje. Európska komisia dôrazne odsudzuje útoky na irackých civilistov, ktoré sú zámerne cielené.

Komisárka navštívila Bagdad a kurdskú oblasť Iraku v marci a založila tam humanitárnu kanceláriu. Sídlia tam odborníci koordinačného centra humanitárnej pomoci Európskej únie. Preventívne opatrenia umožnili Komisii poskytnúť pomoc pre viac ako jeden milión vysídlených civilistov.

Celkovo 150 miliónov eur poskytla Európska komisia do Iraku na humanitárnu pomoc. Ráta sa do toho aj pomoc sýrskym utečencom v Iraku i irackých utečencov v Jordánsku a Libanone.

Viac..  Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

Európska komisia podporuje aj dlhodobý rozvoj v krajine. Na obdobie 2014-2020 vyčlenila približne 75 miliónov eur, ktoré majú byť Iraku k dispozícii. Financovanie by sa malo zamerať na posilnenie a udržanie právneho štátu, ale aj dodržiavanie ľudských práv, vytvorenie viacerých miest pre vzdelávanie či zlepšeniu prístupu k trvalo udržateľným zdrojom energie.

O vik

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices