Únia kompenzuje ruské sankcie, poľnohospodári dostanú milióny

potraviny
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Európska komisia mimoriadne uvoľnila približne stodvadsaťpäť miliónov eur na pomoc poľnohospodárov, ktorých postihlo ruské ročné embargo na dovoz západných potravín. Opatrenie s platnosťou od pondelka do konca novembra sa konkrétne týka pestovateľov zeleniny a ovocia.

Európska únia podporí pestovateľov takmer dvadsiatich druhov ovocia a zeleniny. Predovšetkým sa to týka pestovateľov mrkvy, paradajok, kapusty, papriky, karfiolu, uhoriek, húb, jabĺk, hrušiek, bobuľovitých plodov, hrozna alebo kiwi. 

Podpora bude vo forme odkupovania a odškodňovania za predčasný alebo naopak neskorý zber. Poľnohospodári môžu o podporu žiadať od pondelka a tiež spätne.

Reakcia na sankcie

Rusko zakázalo dovoz poľnohospodárskych a potravinárskych produktov z Európskej únie, Spojených štátov, Austrálie, Kanady a Nórska. Zákaz je rekciou na sankcie Západu. Ten viní Moskvu z podpory proruských separatistov na východe Ukrajiny, Putin zakazuje dovoz potravín zo Západu.

Viac..  Európska únia možno uvalí na Irán nové sankcie

Ruské embargo sa vzťahuje tiež na dovoz mäsa, rýb, mlieka a mliečnych výrobkov. Poľnohospodári v Európskej únii sa obávajú, že pre ruské embargo vzniknú na domácich trhoch prebytky, klesnú ceny a tržby a zvýši sa nezamestnanosť.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices