Unikátny výskum TOBI. Vďaka peniazom z EÚ prepojí mozog človeka s počítačom

TOBI
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Každodenné pohyby, ktoré sú pre bežných ľudí úplne normálnymi činnosťami, nie sú také jednoduché pre zdravotne ťažko postihnutých. Aj napriek tomu, že majú vôľu a potenciál, aby tak urobili. Šancu na zlepšenie kvality života im však ponúkajú vedci z TOBI.

TOBI je veľký európsky projekt, ktorý pracuje na rozvíjaní a prepájaní mozgových interakcií s počítačom. Ten umožní postihnutým pohyb, ktorý dovtedy nemohli vykonať. Cieľom je získať kontrolu nad ochrnutými končatinami. Tento projekt už vyskúšali dvaja ťažko postihnutí pacienti. Vyjadrili sa, že TOBI im pomohol utvrdiť sa v myšlienke, že sú pre spoločnosť potrební.

Podstatou TOBI projektu sú tri typy mozgovo-počítačovej interakcie. Mozgové impulzy spracuje počítač, ktorý umožní komunikáciu, ale aj niektoré pohybové činnosti. Prvý typ interakcie funguje na základe mozgových signálov, ktoré sa k počítaču dostanú cez elektródy pripojené k pacientovej hlave. Jednoduché premýšľanie počítač spracuje a umožní tým napríklad písať e-maily alebo surfovať na internete.

Druhá interakcia pomocou mozgových signálov ovláda malého robota s audio a video funkciami. Ten by mohol umožniť napríklad komunikáciu s príbuznými alebo ,,virtuálnu“ prechádzku okolo nemocnice. Tretí typ interakcie umožňuje pohnúť končatinou len na základe myšlienky pacienta na pohyb. Umožňuje to počítačový software určený k detekcii pacientovho zámeru pohnúť končatinou.

Viac..  Jozef Mihál: Nástup umelej inteligencie všetkých zaskočil, na stole je prvý zákon jej regulácie

Projektu TOBI sa zúčastnilo celkovo 13 partnerov z Rakúska, Nemecka, Talianska, Švajčiarska a Veľkej Británie. Projekt skončil v minulom roku a detaily sa stále dolaďujú. Všetky podobné projekty, vrátane tohto poskytujú nádej na lepšiu budúcnosť pre zdravotne ťažko postihnutých pacientov.

O vik

Odporúčame pozrieť

M. Wlachovský: Treba vysvetľovať verejnosti, že členstvo v EÚ a NATO nemá pre Slovensko alternatívu

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Wlachovský vystúpil 13. septembra 2023 na konferencii …

Consent choices