Euro sa voči doláru naďalej točí okolo hladiny 1,3400 EURUSD

dolar euro
PHOTO: Ilustračné Flickr.

„Pondelkový nedostatok dát sa podpísal na menovom páre EURUSD pod ďalšie pokojné obchodovanie, počas ktorého euro postupne strácalo a voči doláru si pohoršilo z rannej úrovne 1,3410 EURUSD na večerných 1,3385 EURUSD“, uviedla Dana Vrabcová, analytička Poštovej banky. Geopolitické napätie sa prenáša aj do nálady v nemeckej ekonomike, čo v utorok na plnej čiare potvrdili aktuálne výsledky prieskumov ZEW.

Augustové čísla totiž vyšli najhoršie od decembra 2012 a podpísali sa pod prepad eura smerom k 9 –mesačným minimám. Z otváracej úrovne 1,3390 EURUSD sa euro zosypalo do obeda až na hladinu 1,3340 EURUSD. Tu sa ale následne kurz spoločnej meny odrazil nahor a do záveru obchodovania euro časť svojich ranných strát zmazalo. V samom závere dňa sa spoločná mena eurozóny obchodovala voči doláru na úrovni 1,3370 EURUSD a v celodennom zúčtovaní tak stratila na sile len desatinu percenta.

K zmene nálady na trhu niekedy stačí ozaj málo. V stredu to dokázali obchodníci svojou reakciou na slabšie než očakávané výsledky maloobchodných tržieb z USA. Tie v júli zaznamenali medzimesačnú stagnáciu, zatiaľ čo trhové očakávania hovorili o náraste o 0,2 %. Tento nesúlad odhadov so skutočnosťou sa postaral o to, že dolár voči euru v priebehu krátkej chvíle oslabil z úrovne 1,3360 EURUSD až nad 1,3410 EURUSD.

Ešte dopoludnia pritom voči euru testoval hladinu 1,3340 EURUSD. Vo večerných hodinách však euro svoje zisky voči doláru stratilo a do záveru obchodovania sa zosunulo na úroveň 1,3360 EURUSD. Deň tak napokon napriek sľubnému poobednému rastu zakončilo v červených číslach. Kľúčovými dátami štvrtkového obchodovania
boli výsledky vývoja HDP v európskych ekonomikách v druhej štvrtine tohto roka.

Viac..  Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Nemecko svojím výkonom sklamalo a poslalo euro pod hladinu 1,3350 EURUSD, no do záveru dňa euro časť strát zmazalo a dostalo sa na hladinu 1,3370 EURUSD. V posledný obchodný deň uplynulého týždňa euro voči doláru získalo na sile a polepšilo si späť na hladinu 1,3400 EURUSD. Euro dokázalo posilniť aj napriek tomu, že z eurozóny preň neprišli žiadne pozitívne správy, skôr naopak. Prognostici ECB znížili odhad inflácie pre tento a budúci rok, čím dopomohli nemeckým dlhopisom k rekordnému poklesu výnosov.

Meny nášho regiónu aj minulý týždeň voči euru oslabili. Takmer pol percenta stratil maďarský forint, ktorý sa na konci týždňa obchodoval na úrovni 314,50 EURHUF aj kvôli rekordným stratám najväčšej bankovej skupiny v krajine. Zvyšné dve meny stredoeurópskeho regiónu si voči euru odpísali zhodne po desatinke percenta. Poľský zlotý sa v piatok večer voči euru obchodoval na úrovni 4,2060 EURPLN a česká koruna
sa dostala tesne nad hladinu 25,900 EURCZK.

O ram

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices