Konvoj s utečencami zasiahli rakety, medzi obeťami ženy aj deti

konvoj
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Veľký počet mŕtvych a zranených vrátane žien a detí si mal vyžiadať incident na východe Ukrajiny, pri ktorom povstalci ostreľovali konvoj s utečencami. Podľa informácií hovorcu ukrajinskej armády vzbúrenci zaútočili na kolónu vojenských autobusov, ktorá vyvážala utečencov z miest bojov pri obci Chrjaščuvate na predmestí Luhanska. Povstalci zodpovednosť odmietajú.

„Veľa ľudí bolo zabitých, sú medzi nimi aj ženy a deti,“ povedal novinárom hovorca Andrij Lysenko. Koľko ľudí armáda prevážala, nie je známe. Podľa ukrajinských médií niektorí ľudia zhoreli priamo v autobusoch zasiahnutých paľbou z mínometov a raketometov Grad. Podľa listu Ukrajinska pravda bola kolóna označená bielymi zástavami.

Vzbúrenci zodpovednosť odmietajú

Andrej Purgin, vicepremiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky, zodpovednosť vzbúrencov odmietol. „Tú cestu neustále raketami ostreľujú sami Ukrajinci. Vyzerá to, že teraz zabili možno viac civilistov, než za celú dobu predtým. Naše jednotky nemajú silu k tomu, aby túto oblasť zasiahli raketami Grad,“ povedal Purgin agentúre Reuters.

K incidentu podľa Lysenka došlo na ceste medzi obcami Chrjaščuvate a Novosvitlivka, čo je  týchto dňoch oblasť zrejme najsilnejších bojov. Cesta prechádza oboma obcami a spája Luhansk s ruskou hranicou. Práve po nej by mal smerovať do Luhanska ruský humanitárny konvoj, ktorý na ruskej strane hraníc čaká na odbavenie a bezpečnostné záruky.

Zostrelená stíhačka

Počas víkendu u Novosvitlivky vzbúrenci zostrelili ukrajinskú stíhačku MiG-29. Podľa povstalcov sa tu po zásahu protilietadlovými zbraňami zrútili aj dve bojové lietadlí Su-25 ukrajinskej armády. Piloti všetkých troch strojov sa údajne katapultovali.

Viac..  Ivan Štefanec: Znemožnime Rusom vyrábať výbušniny a muníciu z našich zdrojov

Rebeli zostrelili stíhačku v Luhansku, pilot sa katapultoval. Ukrajinská armáda oznámila, že v noci dokončila obkľúčenie dôležitého železničného uzla Horlivka a blokuje povstalcov v mestách Ilovajsk a Alčevsk. Vzbúrenci údajne vôbec po prvýkrát nasadili mohutné raketomety Uragan, ktorými zaútočili na obec Novokaterynivka juhovýchodne od Donecka. Údaje o obetiach správy ukrajinského velenia neobsahujú.

Ukrajinci obkľúčili dedinu Horlivka, hlásia bojové úspechy. Tvrdé boje podľa Kyjeva pokračujú pri Luhansku, ktorý armádne jednotky minulý týždeň obkľúčili. Bojové operácie sa sústreďujú do okolia obce Stanycja Luhanska severovýchodne od mesta. Pri Donecku sa bojuj v trojuholníku medzi mestami Jenakijev, Šachťarsk a Charcyzk, hlavne pri dedine Nyžna Krynka.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices