Povstelecký veliteľ vraj skončil v rukách Kyjeva

ukrajina
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Ukrajinskí policajti zadržali v meste Artemivsk na východe krajiny povstaleckého veliteľa Semjona Chodavského. Oznámil to poradca ministra vnútra Zorjan Škirjak.

Jednotky ukrajinskej armády prenikli do centra východoukrajinského mesta Luhansk, kde sa odohrávajú tvrdé boje. Oslobodiť od separatistov sa údajne podarilo jednu luhanskú štvrť. Do mesta mieri trojčlenná prieskumná skupina Červeného kríža, humanitárny konvoj s ruskou pomocou ale stále čaká na hraniciach.

„Jednu štvrť sme oslobodili. Boje pokračujú v centrálnej časti mesta,“ prehlásil Lysenko.

Mŕtve mesto

Podľa informácií očitých svedkov sa Luhansk zmenil v mŕtve mesto, väčšina obyvateľov prežíva v krytoch a pivniciach. Podľa dostupných informácií z pôvodne polmiliónového mesta utieklo takmer tristotisíc.

Lysenko oznámil, že do Luhanska mieri trojčlenná misia Medzinárodného výboru Červeného kríža. Jej úlohou má byť vyhodnotenie situácie a prípava k distribúcii humanitárnej pomoci.

Ruské kamióny s potravinami a liekmi ale stále čakajú na hraniciach. Nepohnú sa, kým nedostanú od oboch bojujúcich strán bezpečnostné záruky. Ani colné odbavenie kamiónov sa doposiaľ nezačalo, Ukrajina oficiálne prijala humanitárnu pomoc, konvoj poputuje do Luhanska. 

Mŕtvi utečenci

Aj v noci z pondelka na utorok pokračovali na ceste spájajúcej Luhansk s ruskou hranicou tvrdé boje. Lysenko uviedol, že pri obci Chrjaščuvate a Novosvitlivka, ktoré minulý týždeň padli do rúk ukrajinských vojakov, vedú armádne oddiely ťažké obranné boje.

Viac..  D. Šuica: Presadzovanie práv detí - prísľub ochrany, rešpektu a posilnenia postavenia

Práve v tejto oblasti by mali byť podľa ukrajinských médií zasiahnuté autobusy, ktoré prevážali ukrajinských utečencov. Podľa Lysenka si incident spôsobený povstaleckou paľbou vyžiadal desiatky obetí, Konvoj s utečencami zasiahli rakety, medzi obeťami sú ženy aj deti. 

Ostreľovanie kolóny potvrdilo i americké ministerstvo zahraničných vecí, ktoré ale nemalo žiadne informácie o tom, kto za paľbou stojí. Vzbúrenci zodpovednosť za smrť utečencov odmietajú.

Hovorca protipovstaleckej operácie Oleksij Dmytraškovskyj povedal, že zo zničených autobusov zatiaľ vyprostili pätnásť mŕtvych tiel, desať ďalších je stále vo vrakoch. Telá sú obhorené k nepoznaniu, väčšinu z nich naviac explózia roztrhala. Medzi mŕtvymi sú údajne ženy aj deti.

V Donecku dopadali v noci z pondelka na utorok delostrelecké granáty najmä na predmestí Makijivka. Niekoľko obytných domov poškodili. Podľa hovorcu Lysenka sa silné explózie ozývali od mesta Vuhledar.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

ukrajina-eu

Februárový samit EÚ s Ukrajinou sa uskutoční v Kyjive

Samit Ukrajiny a Európskej únie (EÚ) sa uskutoční 3. februára v Kyjive. V pondelok o …

Consent choices