Ropa Brent je na trhu najlacnejšia od júla 2013

ropa
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Hoci geopolitické napätie sa nejako zvlášť nezmierňuje, cena ropy Brent postupne klesá. Minulý týždeň sa dostala až na najnižšiu úroveň od prelomu júna a júla 2013, teda na viac než 13 – mesačné minimum. Uplynulý pondelok ropa Brent zlacnela o – 34 centov na úroveň 104,68 USD za barel napriek tomu, že Severoatlantická aliancia označila vojenský zásah na území Ruskej federácie za veľmi pravdepodobný.

V utorok sa cena ropy Brent znížila na 103,02 USD za barel. Dôvodom bolo zvýšenie produkcie čierneho zlata krajinami OPEC. V stredu severomorská ropná zmes zmazala straty predošlých dní a zdražela na úroveň 105,06 USD za barel v dôsledku pokračujúceho napätia v Iraku a Líbyi.

„Už vo štvrtok ale ropa zlacnela na 102,01 USD, pričom počas dňa poklesla až na úroveň 101,92 dolárov, čo bolo jej 13 – mesačné minimum“, uviedla Dana Vrabcová, analytička Poštovej banky. Postarali sa o to neuspokojivé výsledky vývoja HDP ťahúňov eurozóny v druhej štvrtine roka. V piatok ropa Brent zdražela na 103,53 USD za barel po správach o útoku ukrajinského letectva na ruskú vojenskú techniku. Za celý uplynulý týždeň však ropa Brent aj tak zaznamenala zlacnenie o – 2,0 %.

Viac..  Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Priemyselná produkcia eurozóny v júni stagnovala

Z najrýchlejšieho medziročného rastu priemyselnej produkcie sa v júni tešili maďarskí výrobcovia. Ich produkcia zaznamenala v šiestom mesiaci medziročný rast o 11,3 % a pokračovala tak v postupnom zrýchľovaní dynamiky. Medziročný nárast produkcie o desatinu zaznamenali priemyselníci v Rumunsku a trojkou v pomyselnom rebríčku bolo v júni Slovensko, keď produkcia našich priemyselníkov podľa Eurostatu zaznamenala nárast o 7,5 %.

Mierny medziročný nárast produkcie evidovali v júni aj priemyselníci v EÚ28 ako takej [o 0,7 %]. V 18 – člennom menovom bloku priemyselná produkcia medziročne stagnovala. Jún príliš neprial najmä priemyselníkom v Grécku, ktorých výroba zaznamenala medziročný pokles o – 6,9 %. S poklesom priemyselnej
produkcie sa ale v júni potýkali aj výrobcovia v ďalších siedmich krajinách, za ktoré boli údaje dostupné.

 

O ram

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices