Drogy na letiskách sú čoraz väčším problémom, stopnúť to má program AIRCOP

bezpečnosť
PHOTO: Ilustračné Flickr

Európska komisia poskytne dodatočné finančné prostriedky v rámci projektu AIRCOP (letiskový komunikačný projekt), ktorého úlohou je narušiť ilegálne siete, ktoré operujú na letiskách. Malo by sa posilniť aj odhaľovanie zločinu v niektorých krajinách Afriky, Latinskej Ameriky a Karibiku. „Organizovaný zločin, obchodovanie s drogami a škody, ktoré spôsobujú, sú globálnym problémom, ktorý si vyžaduje silnú a koordinovanú reakciu,” vyjadril sa Andris Piebalgs, eurokomisár pre rozvoj.

Program AIRCOP zaviedla skupina JAITF, ktorá zastrešuje medzinárodné letiská a pomáha presadzovať medzinárodné právo. Tiež pomocou databáz a komunikačných sietí zvyšuje zdieľanie informácií medzi jednotlivými zložkami na vnútornej a medzinárodnej úrovni. Zahŕňa to aj informovanie v aktuálnom čase, keď došlo k zadržaniu ilegálnych zásielok. V rámci projektu sa tiež organizujú národné a regionálne školenia.

Vďaka projektu AIRCOP, ktorý bol zahájený v roku 2010, bolo zatiaľ zhabaných 355 kg kokaínu, 127 kg metamfetamínu, 1120 kg marihuany a 4 kg heroínu. Colníci tiež zadržali okolo 1400 kg falšovaných liekov, 450 kg slonoviny a zatkli 112 ľudí. Európska únia doteraz prispela sumou 8 miliónov €. Pričom na tretiu fázu projektu, ktorá bude trvať do roku 2016 prispeje ďalšími 3 miliónmi €. Program je realizovaný Úradom OSN pre drogy a kriminalitu (UNODC), Svetovou colnou organizáciou (WCO) a Medzinárodnou organizáciou kriminálnej polície (INTERPOL).

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

O mon

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices