Nad Moskvou zaviala ukrajinská vlajka, Porošenko aktivistom tlieska

ukrajinská vlajka
PHOTO: Flickr.

Neznáme osoby z utorka na stredu vyvesili na jednej z najvyšších budov, Žiloj dom na Kotelnickom nábreží, v ruskom hlavnom meste ukrajinskú vlajku. Pokúsili sa tiež prefarbiť hviezdu na streche mrakodrapu zo stalinovskej éry na ukrajinské národné farby. Kauzu už rieši polícia. Na stanicu vraj predviedli skupinu podozrivých s horolezeckou výbavou. Podľa ruských médií ide o politickú provokáciu, ktorá súvisí s vyostrenou situáciou na východe Ukrajiny. Ukrajinský prezident Petro Porošenko „smelým aktivistom“ tlieska.

Ukrajinská vlajka sa ocitla na špici hlavnej veže výškovej obytnej budovy na ľavom brehu Moskvy, ktorá je jedným zo siedmich takzvaných stalinských mrakodrapov.

Dom na Kotelnickom nábreží z roku 1952 s charakteristickou architektúrou Stalinovej éry je vysoký stosedemdesiatšesť metrov. Budova je ako architektonická pamiatka pod štátnou ochranou. Na jej stavbu údajne dohliadal obávaný šéf sovietskej tajnej polície Lavrentij Berija.

Vlajku si podľa ruských novinárov všimli Moskovčania ponáhľajúci sa ráno do práce. Ukrajinská vlajka vejúca vo vetre vyvolala údiv, pretože dom s tridsiatimi dvoma poschodiami, považovaný v Moskve za prestížnu adresu, je prísne strážený.

Mrakodrap elity

Okamžite privolali políciu, ktorá objekt ihneď prehľadala. Na miesto dorazili i pracovníci ruského ministerstva pre mimoriadne situácie.

V Kyjeve vyvolala moskovská akcia nadšenie. „Ukrajinská vlajka na vrchole moskovského mrakodrapu sa mi páči,“ odkázal do Moskvy prezident Porošenko. Prezident sa činom smelých aktivistov potešil.

Viac..  Ukrajina zatvára dvere transportu ruského plynu do Európy

Okrem upevnenia ukrajinskej vlajky na vrchole strechy sa neznámi dobrodruhovia pokúsili prefarbiť veľkú päťcípu hviezdu. Pôvodne červenú ozdobu budovy chceli premeniť na modro-žltú. Svoje zámery ale nedokončili. Prefarbili len hornú polovicu.

Dobrodruhom je na stope polícia. Tá zvesila z mrakodrapu i ukrajinskú vlajku. V spojitosti s vandalizmom zadržali dvoch mužov a dve ženy, ktorí mali pri sebe horolezeckú výstroj. Tí výstup na budovy nepopierajú, no tvrdia, že chceli skočiť padákom.

Polícia chce zadržaných obviniť z vandalizmu. V prípade organizovanej skupiny a politickej motivácie im hrozí väzenie až na tri roky.

Dom na Kotelnickom námestí v sebe skrýva päťstoštyridsať bytových jednotiek, ktorých obyvatelia vždy patrili k moskovskej elite. V mrakodrape napríklad žili uznávaní umelci Andrej Vozněsenskij, Jevgenij Jevtušenko, Jurij Ljubimov alebo Konstantin Paustovskij.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

plynovod

Ukrajina zatvára dvere transportu ruského plynu do Európy

Ukrajina vylúčila akékoľvek dohody, ktoré by umožnili ďalší transport ruského zemného plynu cez krajinu do …

Consent choices