Na Ukrajine bojuje viac Slovákov

vojak
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Záhada okolo ukrajinského slovenského separatistu sa ani v stredu nevyriešila. Naše úrady napriek urgencii stále nemajú informáciu o povstalcovi, ktorého vraj zadržala ukrajinská armáda. Televízia JOJ však disponuje informáciami o tom, že tento údajný Slovák nemusí byť jediným, ktorý bojuje na východe Ukrajiny.

Miroslav Roháč. Slovenský občan v službách proruských separatistov. Či už z presvedčenia, alebo ako najatý žoldnier. Na ruských stránkach sa objavila  fotografia pasu, ktorý vraj majú v rukách ukrajinské úrady.

Fotka pasu na facebooku

Slovenský cestovný doklad s fotografiou muža okolo štyridsiatky mal byť vydaný v auguste minulého roka. V kolónke miesto narodenia má uvedenú Žilinu. Podľa dátumu mal mať v júli 45 rokov.

„Pre intenzívny záujem médií som zverejnil pas Slováka srbského pôvodu menom Miroslav. Zadržaný je v bezpečí, má dostatok tekutín a potravy,“ uviedol na facebookovom profile poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Geraščenko.

Stále nepotvrdené informácie, s ktorým však ešte aj dnes pracuje slovenská polícia, hovoria o tom, že ide skutočne o Miroslava Roháča.V Banskej Bystrici má žiť jeho otec a brat. Údajne sa len pred nedávnom vrátil z dlhodobého pobytu v Írsku.

Slovenské úrady nič nevedia

Potom sa vraj náhle zbalil a odišiel do ukrajinsko-ruskej bojovej línie.
V tejto chvíli slovenské úrady nevedia dať relevantnú odpoveď na otázku, o koho vlastne ide.

Tápa ministerstvo zahraničných vecí, ako aj ministerstvo vnútra. „Fakt je, že najskôr bola táto informácia zverejnená a následne na naše dopyty nie sme viac ako 24 hodín schopní dostať odpoveď,“ uviedol minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

„Snažíme sa získavať informácie v operatívnej rovine,“ uviedol minister vnútra Robert Kaliňák. Ukrajinci si dávajú poriadne na čas. Pri chaose, ktorý na Ukrajine zjavne vládne, nie sú schopní odpovedať ani na diplomatické nóty. Aj naše úrady vychádzajú iba z medializovaných informácií.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Viac Slovákov na Ukrajine

Televízia JOJ disponuje aj takými informáciami, že zadržaný Roháč nie je jediným Slovákom, bojujúcim na strane ruských separatistov. Údajne ich je tam niekoľko.

Má ísť o zbehov (vojakov, ktorí zutekali zo službu vo Francúzskej cudzineckej légie) bojujúcich ako stroje za veľké peniaze, alebo presvedčených fanatikov.

Bojujú na Ukrajine platení kontraktori?

Kontraktori sú muži, ktorí sú vycvičení na boj v mestách a majú výcvik ako špeciálne bojové jednotky. Sú najímaní za peniaze vo vojnových oblastiach. Nie je vylúčené, že si na Ukrajine zarábajú veľké peniaze aj kontraktori vyškolení napríklad v súkromných výcvikových centrách v Českej republike.

Nemusia byť pritom bývalí profesionáli vojaci a nemusia mať za sebou ani základnú vojenskú službu.

Prišiel z vlastného presvedčenia

Muža so slovenským pasom zadržali ukrajinskí vojaci pri Donecku. Ukrajinský minister vnútra Anton Heraščenko. Ide o prvý prípad, kedy zajali občana niektorého zo štátov Európskej únie.

„Na Ukrajinu vraj nepriletel ako žoldnier, ale z presvedčenia. Jeho tvrdenie vyšetrovatelia preverujú,“ povedal Haraščenko.

Údajného slovenského občana zadržali počas bojov o železničné depo v dvadsaťtisícovom meste Ilovajsk. To leží asi päťdesiat kilometrov východne od Donecka. Muž je držiteľom pasu na meno Miroslav Roháč. Rodisko má v Banskej Bystrici.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

export

Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré …

Consent choices