Boris Zala
PHOTO: © European Union

Boris Zala: Budem sledovať petície, ktoré útočia na Benešove dekréty

Boris Zala
PHOTO: © European Union

Slovenský europoslanec Boris Zala (Smer-SD) prezradil aktivity, ktorým sa chce v Európskom parlamente venovať. V EÚ pôsobí v Strane európskych socialistov.

Ktorý Výbor Európskeho parlamentu ste si vybrali?

Chcel som pokračovať aj pokračujem vo Výbore pre zahraničné veci, pretože tam som nadobudol skúsenosti, nakoľko som bol aj členom Zahraničného výboru NR SR. Pokiaľ ide o medzinárodné delegácie,  tak pokračujem v delegácii EÚ – Južná Afrika. Dokonca som navrhnutý za prvého viceprezidenta, čo je pre mňa ocenením mojej predchádzajúcej práce.

Na čo by ste radi upriamili svoju pozornosť v najbližšom období?

Pokiaľ ide o zahraničný výbor, rád by som sa sústredil predovšetkým na problematiku Západného Kaukazu. To je problematika Gruzínska, Arménska, Azerbajdžanu aj v súvislosti s novým prístupovým procesom Gruzínska do EÚ. Rovnako zaujímavá je aj problematika Arménska a Azerbajdžanu, mám na mysli vojnový konflikt v Nahornom Karabachu. Ďalšie oblasti môjho záujmu sú samozrejme Turecko a Izrael. Som tiež členom Petičného výboru Európskeho parlamentu. To znamená, že sa budem zaoberať aj rôznymi petíciami zo strany maďarských organizácii, ktoré útočia predovšetkým na Benešove dekréty na Slovensku a mnoho iných vecí.

Aká je doterajšia spolupráca s novými europoslancami? Máte nejakú víziu do budúcnosti?

Dôležité je, aby občania vedeli, že sme podelení po politických skupinách, nie po národných. Mávali sme v minulosti zvyk, že sme sa stretli v Štrasburgu pred veľkým rokovaním Európskeho parlamentu a prebrali témy, ktoré sa týkali Slovenska. Zatiaľ uvidíme ako bude spolupráca prebiehať, no myslím, že to pôjde rovnakým smerom ako v minulosti.

Viac..  Europoslankyňa Miriam Lexmann: Musíme prehodnotiť ciele "Green Dealu"

Ako by ste zhodnotili účasť na voľbách? Čakali ste vyššie alebo nižšie číslo?

Účasť bola mimoriadne nízka. Predpokladal som , že sa bude pohybovať niekde okolo 20 %. Keď sa chceme zaoberať príčinami, myslím si, že je chybou poukazovať na poslancov Európskeho parlamentu. Charakterizoval by som to trochu inak. Podľa mňa by sa európske témy mali stať súčasťou našej vnútornej politiky. Ak si pozriete nejaké diskusie v Nemecku alebo Španielsku, problematika európskej politiky je na prvom mieste. Znamená to, že aj NR SR musí otvorene rozoberať témy, ktoré sa týkajú EÚ. Vláda by z tém európskej politiky mala urobiť hlavné centrum pozornosti občanov. Kým sa toto nestane, občan nikdy nebude vtiahnutý do diania EÚ.

Ďakujeme za rozhovor, na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Boris Zala.

O vik

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices