Posledný skaut Európy, ekonomická lokomotíva Nemecko prepadol do recesie

nemecko
Nemecká vlajka. PHOTO: Flickr.

Posledné dni priniesli dva opačné typy správ. Tie negatívne boli o tom, ako ekonomiky veľkých krajín Francúzska a Talianska už zase raz zamrzli, respektíve prepadli sa do recesie. Čo je horšie, pridal sa k ním aj posledný skaut Európy, ekonomická lokomotíva s názvom Nemecko.

Francúzi ich síce obviňovali, že si rast kradnú iba pre seba a rastú vďaka tomu, že sú žgrloši a málo doma spotrebúvajú. Podľa Belgičanov zase vraj robia sociálny dumping svojou (donedávna neexistujúcou) minimálnou mzdou. No v kútiku duše sa všetci tešili z rastu Nemecka a dúfali v jeho večné udržanie („večné“ znamená po najbližšie voľby).

No Nemecko sa začalo potkýnať a to ešte pred tým, než nabehli Rusko-Únijné sankcie. Obchod s Ruskom tvorí len zhruba 3% nemeckého exportu, ale v súčasnej situácie sa každé percentíčko ráta. Nová nemecká vláda naviac robí všetko pre to, aby tým posledným skautom prestala byť aj bez sankcií. Zníženie veku odchodu do dôchodku pre niektoré kategórie až o štyri roky narušilo už aj takú nejasnú (ako všade inde v Európe) udržateľnosť nemeckého penzijného systému.

Prvý krát sa zaviedla minimálna mzda, ktorá ohrozí niekoľko stotisíc nízkopríjmových zamestnancov a môže prispieť k už v súčasnosti rastúcemu napätiu voči imigrantom v Nemecku. Chystá sa obmedzenie dočasného zamestnávania. A vybudovanie gigantického dotovaného odvetvia zelenej energetiky predchádzajúcimi vládami je nepríjemné dedičstvo, s ktorým bude zápasiť táto aj niekoľko nasledujúcich vlád.

 

Nemecké 10-ročné dlhopisy v piatok po prvý krát v histórii spadli pod 1 % výnos

Ale je tu ešte alternatívna dimenzia pozitívnych správ. Nemecké 10-ročné dlhopisy v piatok po prvý krát v histórii spadli pod 1% výnos. Francúzske dlhopisy pred pár dňami podliezlo výnos 1,5%, Španielsko 2,5%, Taliansko je tesne nad touto hranicou a Grécko je už pod 6%, presnejšie na 5,9%. Pre porovnanie – Slovensko si v časoch najväčších hospodárskych úspechov požičiavalo za 4,9 %.

Viac..  Vladimír Bilčík: Nielen Rusi sa snažia ukryť svoje majetky, musíme mať pravidlá na ich habanie

Tento týždeň si Nemecko požičalo štyri miliardy eur na dvojročných dlhopisoch s 0,0 % výnosom. Áno, napriek prichádzajúcim zlým správam z ekonomiky boli investori (a nebolo ich málo, záujem o aukciu dlhopisov bol veľký) ochotní požičať peniaze zadarmo.

Celkový verejný dlh Nemecka (federálny, krajské, a miestne rozpočty plus sociálny systém) minulý rok prvý krát od konca druhej svetovej vojny poklesol. V roku 2015 si Nemecko prvý krát od roku 1969 neplánuje vziať žiaden nový dlh (len refinancovať existujúci).

Lokomotíva teda ešte stále ťahá. Ale vozne za ňou sú stále ťažšie a ťažšie. Štáty ako Francúzsko či Taliansko prežívajú len vďaka tomu, že investori zavalení likviditou zúfalo hľadajú bezpečný prístav a preto sú ochotní štátu s dlhom takmer 100 % HDP, ročným deficitom 4 % HDP a nulovým rastom ochotní požičať za facku. Množstvo štátnych dlhopisov držaných bankami v eurozóne dosiahlo v roku 2014 rekord a vyšplhalo sa na takmer 2 bilióny eur.

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O ram

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices