Ruské embargo zlyhalo, Poľsko napriek zákazu vyváža tovar

kamion
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Poliaci si našli spôsob, ako obísť ruské embargo. Vyvážajú potraviny cez Bielorusko. 

Poliaci dovážajú potraviny do Ruska cez Bielorusko, ktoré sa k ruskej politike voči Únii nepripojilo. Po prekročení hraníc tovar preložia a pokračujú do Ruska.

Niektoré firmy začínajú pre sankcie podvádzať. Do papierov píšu, že vezú iný tovar.

Vodiči kamiónov tvrdia, že podvody začínajú už aj na hraničných priechodoch. Ruskí colníci nedokážu skontrolovať všetky kamióny.

Rusko s účinnosťou od 1. augusta zakázalo dovoz potravín a poľnohospodárskych produktov z krajín, ktoré proti nemu zaviedli sankcie.

Bielorusko zákaz zrušilo

Bielorusko informovalo, že zákaz dovozu dobytka, ktorý zaviedlo v rokoch 2012 a 2013, zrušilo pre zmenšenie obáv zo Schmallenbergovho vírusu. V roku 2011 sa týmto vírusom nakazilo mnoho oviec a kráv v niektorých štátoch EÚ.

„Na základe listu od Svetovej organizácie pre zdravie zvierat sme dospeli k záveru, že tento vírus teraz nepredstavuje hrozbu pre zvieratá a ich potomstvo,“ povedal Jurij Pivovarčuk, šéf veterinárneho dohľadu bieloruského ministerstva poľnohospodárstva.

Viac..  Jozef Mihál: Nástup umelej inteligencie všetkých zaskočil, na stole je prvý zákon jej regulácie

Minsk plánuje zvýšiť v tomto roku dodávky potravín do Ruska o pätnásť až štyridsať percent. Moskva sa vyjadrila, že dovolí, aby Bielorusko a Kazachstan na ruský trh dovážali potraviny vyrobené zo surovín zo západných krajín. Rusko sa tak snaží obmedziť rast cien potravín na domácom trhu.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Tony potravín a textílií končia ako odpad zbytočne

Európska únia chystá revíziu rámcovej smernice o odpade so zameraním na textilný a potravinársky sektor. …

Consent choices