Merkel podporuje Kyjev, sľúbila pol miliónovú podporu

merkel
Angela Merkel, nemecká kancelárka. PHOTO: Flickr.

KYJEV – Približne pol milióna eur sľúbila nemecká kancelárka Angela Merkel v rámci medzinárodnej pomoci pri obnove vojnou zničeného východu Ukrajiny. Pri návšteve Kyjeva požadovala aj zavedenie účinnej kontroly rusko-ukrajinskej hranice.

„Chcel by som poďakovať pani Merkel za vytvorenie špeciálneho fondu, ktorý bude predstavená na septembrovej darcovskej konferencii Európskej únie a do ktorého bude prevedených päťsto miliónov eur na obnovu infraštruktúry Donbasu,“ uviedol ukrajinský prezident Petro Porošenko po jednaní s nemeckou kancelárkou.

Merkel vyzvala obe strany, aby sa zasadili za nastolenie prímeria. Pripustila, že mier nenastane, pokiaľ sa nepodarí zlepšiť kontrolu na hranicou Ukrajiny s Ruskom. Cez hranicu podľa Kyjeva prúdia ruské zbrane a žoldnieri. Moskva ale tieto informácie odmieta.

Viac..  M. Lexmann: Ekonomickú bezpečnosť nesmieme podceňovať

Nastolenie mieru podľa Porošenka bránia len „cudzí žoldnieri“, ako Kyjev označuje údajných ruských dobrovoľníkov na strane rebelov. Ukrajina podľa neho urobí pre mier všetko, čo môže. Nie však za cenu zvrchovanosti, územnej celistvosti a nezávislosti.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices