V nedeľu pracuje každý piaty zamestnaný Slovák. Pracujú toľko aj ostatní obyvatelia EÚ?

V nedeľu pravidelne pracuje každý piaty zamestnaný Slovák. Nezaháľame však ani večer či v noci. Pracujú aj vtedy, keď ostatní relaxujú. Klasický päťdňový pracovný týždeň im nič nehovorí. Reč je o Slovákoch, ktorí vo svojej práci trávia pravidelne aj sobotu či nedeľu. Dôvodom práce cez víkend býva zväčša bezpečnosť a starostlivosť o ľudí, v iných prípadoch zase vyhráva biznis či kariéra.

analytický tím poštovej banky podľa eurostatu

Medzi „víkendovými pracantmi“ nájdeme lekárov, policajtov, hasičov, ale aj predavačov, čašníkov či novinárov. Pracovné víkendy ale nie sú raritou ani v prípade úradníkov či bankárov. Pre mnohých Slovákov je však dobre známa nielen práca cez víkend, ale aj práca v noci či po večeroch. V analýze sme vychádzali z údajov štatistického úradu EÚ [Eurostat]. Každý štvrtý Slovák vlani pravidelne chodil do práce aj v sobotu. Napriek tomu však za európskym priemerom zaostávame.

V EÚ totiž trávi soboty pravidelne v práci v priemere 27 % pracujúcich obyvateľov a v eurozóne až takmer 29 %. Najvyšší podiel [vyše 40 %] zamestnaných občanov pracujúcich v sobotu zaznamenalo vlani Grécko. Naopak, sobota strávená v práci je takpovediac „fikciou“ hlavne pre Portugalcov [len 8 %].

Vo všetkých krajinách EÚ sú pracovné soboty oveľa častejšie ako pracovné nedele. Nedeľný obed s rodinou si vlani z pracovných dôvodov musela pravidelne odpúšťať takmer pätina našich zamestnancov [19,3 %]. V rámci EÚ tak patríme spolu s Írskom a Holandskom medzi trojicu krajín s najvyšším podielom pravidelne pracujúcich počas nedele. Európsky priemer sa pohybuje na úrovni necelých 15 %, čo znamená, že pracovné nedele dobre pozná približne každý siedmy zamestnaný Európan.

V nedeľu do práce takmer vôbec nechodia Portugalci [len necelých 5 % zamestnancov]. Menej ako desatinu zamestnancov pravidelne pracujúcich počas nedele však vykázali aj susedné Maďarsko a Poľsko, ale aj Luxembursko, Chorvátsko či Bulharsko. Pravidelné pracovné víkendy sa týkajú oboch pohlaví. Soboty trávi v robote pravidelne každý štvrtý zamestnaný muž, ale aj každá štvrtá zamestnaná žena. V nedeľu pravidelne pracuje 20 % zamestnaných mužov a 18 % pracujúcich žien.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie priemyselných emisií, aj kvôli hovädziemu dobytku

S rastúcim vekom sa podiel Slovákov pracujúcich cez víkend postupne znižuje. Napríklad podiel tých, ktorí pravidelne pracujú v nedeľu klesá od 23 % [vo veku do 24 rokov] až po cca 18 % [vo veku nad 55 rokov]. Okrem víkendu stráveného v robote je pre väčšinu Slovákov nepredstaviteľná aj práca v noci.

Na Slovensku pritom chodí pravidelne na „nočnú“ približne každý šiesty zamestnaný Slovák [15,9 %], čo je jednoznačne najväčší podiel v rámci všetkých ekonomík EÚ. V žiadnej inej krajine EÚ nedosiahol podiel „nočných zamestnancov“ dvojciferné číslo. Pravidelne v noci do práce chodí ešte vyše 8 % zamestnaných Malťanov, Nemcov a Holanďanov. Naopak, nočnú prácu takmer vôbec nepoznajú Chorváti, kde v noci zarezáva len 1,5 % zamestnancov.

„Trávite večery s rodinou alebo priateľmi pri filme alebo dobrom jedle? Nuž takýchto príjemných chvíľ sa pravidelne vzdáva každý štvrtý Slovák [25,4 %], nakoľko večery trávi na svojom pracovisku“hovorí Dana Špacírová, analytička Poštovej banky. Ako práca v noci, tak aj práca vo večerných hodinách je u nás rozšírenejšia než vo väčšine krajín únie. V tomto pomyselnom rebríčku sa totiž pred nami umiestnili už len Gréci, Holanďania a Nemci. Podobne ako nočnú prácu, ani pravidelnú prácu po večeroch takmer vôbec nevykonávajú Chorváti [3,9 %].

O ram

Odporúčame pozrieť

Ekonomika eurozóny v 3. kvartáli klesla

Ekonomika eurozóny zaznamenala v 3. štvrťroku po úprave o sezónne vplyvy medzikvartálny pokles. TASR o …

Consent choices