Francúzska vláda padla, rozhádala sa na Angele Merkelovej

Manuel Valls, francúzsky premiér. PHOTO: Flickr.
Manuel Valls, francúzsky premiér. PHOTO: Flickr.

PARÍŽ – Francúzska vláda v pondelok podala demisiu. Premiéra Manuela Vallsa poverili zostavením novej. Jej zloženie má staronový premiér podľa prezidentského úradu oznámiť v priebehu dňa.

Demisia nasledovala po kritike ekonomickej politiky vlády, ktorú cez víkend vzniesli ministri Arnauld Montebourg a Benoît Hamon.

Po zhruba hodinovej schôdzi s francúzskym prezidentom Françoisom Hollandeom oznámil premiér Manuel Valls rezignáciu jeho vlády, píše Élysée.

Hlava štátu požiadala predsedu vlády, aby „vytvorila tím v súlade so smerovaním našej krajiny“, píše francúzsky Le Monde.

Zloženie novej vlády oznámia v utorok. Manuel Valls by mal návrh predložiť členom ešte v priebehu pondelka.

Nechcú vnútenú politiku

Minister hospodárstva Arnaud Montebourg vyzval v sobotu k zmene ekonomického smeru. „Je nevyhnutné dať prednosť kríze a zatieniť znižovanie deficitu, čo vedie k úsporným opatreniam a nezamestnanosti,“ uviedol.

„Je nutné zvýšiť hlas. Nemecko je v zajatí politicky úspor, ktorú vnútilo celej Európe. Keď hovorím Nemecko, tak hovorím o nemeckej pravici podporujúcej Angelu Merkel. Nie je poslaním Francúzska stavať sa do radu s ideologickými axiómami nemeckej pravice,“ dodal Montebourg.

Viac..  Michal Wiezik: Europarlament pripravil legislatívu proti obchádzaniu sankcií

Hollandemu a Vallsovi sa podľa francúzskych médií nepodarilo presvedčiť Berlín, aby sa európska politika preorientovala na hospodársky rast a zamestnanosť. Manuel Valls jeho slová odsúdil.

V nedeľu podporil Montebourg i minister školstva Benoît Hamon. „Arnaud ani ja nie sme neprajníci. Chceme len vyrovnanú vládu,“ konštatoval.

Socialistický poslanec Carlos Da Silva usúdil, že Montebourg „svojimi nezmyselnými vyhláseniami prekročil medze“.

„Domnievame sa, že bola prekročená hranica. Minister hospodárstva sa nemôže podobne vyjadrovať o ekonomickej línii vlády a o európskom partnerovi ako Nemecko. Premiér sa preto rozhodol konať,“ povedal ďalší premiérov spolupracovník.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Korcok

Slovensko prišlo o rešpektovaného ministra zahraničných vecí, Korčok podal demisiu s kolegami zo SaS

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí, Ivan Korčok, podal v pondelok demisiu. Z vlády odchádza …

Consent choices