Na Ukrajine bojujú kontraktori. Niektorí aj tisíc eur za deň

vojaci
PHOTO: Flickr.

BRATISLAVA – Na Ukrajine sa podľa informácií TV JOJ nachádzajú špeciálne vycvičení bojovníci zo Slovenska, ktorí sú tam pre peniaze. Ide o takzvaných kontraktorov.

„Sú to rôzni ľudia z celej Európy. Predovšetkým ľudia, ktorí majú radi dobrodružstvo,“ tvrdí expert na terorizmus Ivo Samson. Dôkazom má byť aj fotografia, na ktorej sú traja mladíci údajne zo Slovenska. Sú na strane proruských separatistov, ku ktorým sa pridali vraj z presvedčenia.

Takýchto dobrovoľníkov je na východe Ukrajiny veľa. Niektorí zbrane poriadne ani neovládajú. Vedia ale stlačiť spúšť, keď treba.

Zarábajú obrovské peniaze

„Sú to ľudia, ktorí môžu mať aj ideová dôvody. Najmä, ak bojujú na strane Ruska. Bojujú teda na strane akejsi všeslovanskej vzájomnosti. Ukrajina sa tu chápe ako krajina, ktorá slúži americkým záujmom,“ tvrdí Samson.

Ukrajinsko-ruský konflikt je aj o špeciálne vycvičených chlapíkoch, ktorí tam už teraz zarábajú obrovské peniaze. Podľa bývalého elitného vojaka je amatérov od platených kontraktorov na Ukrajine ľahko rozoznať. „V prvom rade si všímam, ako manipulujú so zbraňou a potom, ako majú na sebe uložený materiál,“ hovorí inštruktor TCA Gabriel Trojčák.

Muži, ktorí momentálne bojujú na Ukrajine sú vycvičení v tréningových centrách. Kontraktori sa tam naučia bojovať, narábať so zbraňou a správať sa ako vojaci.

Viac..  Scholz varoval pred voľbami do EP pred nárastom pravicového populizmu

Zárobok aj tisíc eur

Neoznačení platení vojaci. Nepatria k ozbrojeným zložkám Ruska ani Ukrajiny. S elitnými vojakmi splývajú, no ich misia je platená tými, ktorým slúžia. A veľmi dobre. Kontraktori bojujú, robia eskorty, ale aj garde vojnovým reportérom. Bežný kontraktor zarobí za deň 300 až 500 eur.

„Tí, ktorí riadia tie skupiny, tak tí nejdu pod tisíc eur na deň,“ hovorí Trojčák. Aj keď to robia len pre peniaze, je medzi nimi len málo tých, ktorým je úplne jedno, na ktorú stranu konfliktu sa pridajú. „Môže sa stať, že budú Slováci bojovať aj proti sebe,“ hovorí inštruktor.

„Je tu veľa Srbov, veľa Albáncov. Je tu veľa ľudí, ktorí majú skúsenosti a títo ľudia ich môžu svojimi spôsobmi dostať do zahraničia,“ dodáva Samson.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices