Euro je voči doláru najslabšie od septembra 2013

euro
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Pondelok bol na dáta chudobný a najmä prvá  polovica obchodovania sa tak niesla v pokojnom  duchu. Euro voči doláru konsolidovalo v okolí  úrovne 1,3390 EURUSD a výraznejšie sa od nej nevzdialilo až do štvrtej popoludní nášho času. „Vtedy boli v USA zverejnené inak nie veľmi sledované výsledky dôvery medzi americkými stavebníkmi“, uviedla Dana Vrabcová, analytička Poštovej banky.

Keďže v pondelok chýbala iná slamka, ktorej by sa obchodníci mohli chytiť, reakcia na lepšie než očakávané čísla bola pomerne silná a dolár voči euru posilnil až na1,3350 EURUSD. V utorok sa až do príchodu amerických obchodníkov k monitorom kurz eura voči doláru držal v okolí tejto úrovne. Na trhu totiž počas európskej seansy chýbali zásadnejšie zverejnenia.

Všetko sa však zmenilo popoludní, kedy z USA dorazili dáta o júlovej inflácii a výstavbe nových domov. Človek by si povedal, že obchodníkov budú viac zaujímať inflačné dáta, ale nebolo tomu tak. Zatiaľ čo miera inflácie v júli v súlade s očakávaniami spomalila, výstavba nových domov sa dostala na najvyššiu úroveň od decembra 2009. To potvrdzuje oživovanie amerického realitného trhu a obchodníci túto správu využili na nákupy dolára, ktorý v priebehu pár minút posilnil na nové 9 –mesačné maximum 1,3320 EURUSD. Americký dolár v stredu rozširoval zisky a voči euru i košu mien si polepšil na najvyššiu úroveň od septembra 2013. Euro voči doláru od rána postupne oslabovalo a na poludnie sa dostalo na najnižšiu úroveň dňa 1,3275 EURUSD.

S príchodom amerických obchodníkov euro časť svojich strát zmazalo, no späť nad hladinu 1,3300 EURUSD sa vyškriabať nedokázalo. Vo večerných hodinách bola zverejnená zápisnica z ostatného zasadnutia amerického Fed-u, ktorá vyznela pomerne jastrabo. Menový výbor FOMC označil inflačné riziká smerom nadol za postupne sa vytrácajúce, no nenašiel zhodu ohľadom hodnotenia stavu pracovného trhu.

Júlové dáta z trhu práce boli ale veľmi dobré a poukázali na približovanie sa k normálu. Dolár v reakcii na minútky posilnil až na úroveň 1,3260 EURUSD a za deň tak voči euru získal pol percenta. Vo štvrtok ale euro svoje straty čiastočne mazalo. Dopomohli mu k tomu lepšie než očakávané výsledky predstihových indikátorov PMI z Nemecka. Tie totiž síce zaostali za svojimi hodnotami z júla, ale nepohoršili si vzhľadom na geopolitické napätie za východnými hranicami natoľko, ako sa očakávalo. Euro tak postupne získavalo na sile a do záveru štvrtkového obchodovania sa dostalo na úroveň 1,3280 EURUSD.

Viac..  Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Jasný rozchod plánovaných politík dvoch najvýznamnejších centrálnych bánk sveta mal v piatok za následok oslabenie sa eura na úroveň 1,3220 EURUSD. Ani tu sa však pokles spoločnej meny eurozóny nezastavil a v noci na pondelok euro podliezlo už aj hladinu 1,3200 EURUSD a dostalo sa na dohľad úrovne 1,3180 EURUSD.

Meny nášho regiónu uplynulý týždeň v celkovom zúčtovaní posilnili. Hoci česká koruna v utorok prelomila hladinu 28 korún za euro a dostala sa tak na 5,5 – ročné minimum, do konca týždňa svoje straty zmazala a v piatok sa obchodovala pod hladinou 27,880 EURCZK. Zhodne po tri desatinky percenta si minulý týždeň voči euru pripísali maďarský forint a poľský zlotý. Forint sa v piatok večer obchodoval na úrovni 313,50 EURUHUF a zlotý sa stiahol späť pod hladinu 4,2000 EURPLN, keď v piatok zatváral na úrovni 4,1920 EURPLN.

O ram

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky …

Consent choices