Ministerstvo zahraničných vecí cestu na Ukrajinu neodporúča

ukrajina
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Aj napriek kritickej situácii na Ukrajine sa stále nájdu ľudia, ktorí tam vycestujú. Prečítajte si, čo sa za posledné dni zmenilo na slovensko-ukrajinskom hraničnom priechode.

Na hraniciach s Ukrajinou sa situácia zhoršila. Stoja tam odstavené kamióny, ktoré majú pre sankcie zákaz vstupu do krajiny. Stále sa však na colných hraničných priechodoch vybavuje aj nákladná doprava v štandardnom režime.

Splnenie podmienok

„V prípade vzniku mimoriadnej situácie na hraničných priechodoch sme ako ozbrojená zložka pripravení okamžite prijať potrebné opatrenia. V prípade, že si to situácia na hraničnom priechode vyžiada, určite budeme informovať aj verejnosť,“ uviedla hovorkyňa colného úradu v Michalovciach Klára Baloghová.

Ak máte v pláne vycestovať na Ukrajinu alebo niekoho príchod z tejto krajiny očakávate, pokiaľ budú splnené všetky náležitosti okolo dokladov, problém s prechodom by nemal byť. Horšie je to už s dovozom alebo vývozom tovaru.

„Čo sa týka dovozu tovaru do Európskej únie ako podpora Ukrajine je v platnosti Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady o znížení alebo odstránení ciel na dovoz tovaru s pôvodom na Ukrajine,“
 dodala Baloghová.

Toto nariadenie je platné od 23. apríla tohoto roku, takže nejde o úplnú novinku. Čo sa týka obmedzení pri dovoze a vývoze tovaru, tak tie sú nasledovné. „V súčasnosti platia reštrikčné opatrenia na dovoz tovaru s pôvodom na Kryme a v Sevastopole a predaj a vývoz tovarov a technológií s dvojakým použitím do Ruska. Tieto opatrenia sú reakciou OSN a Rady EÚ na nezákonné pripojenie Krymu a Sevastopoľa k Ruskej federácii,“ dodala hovorkyňa colného úradu.

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Tiež je zakázané dodávať alebo vyvážať do Ruska tovar a technológie s dvojakým použitím. To sú také, ktoré môžu byť využité na vojenské účely bez ohľadu na to, či majú pôvod v Únii alebo mimo nej. Povolenie môže vývozca získať, ak bola zmluva o vývoze uzatvorená pred 1. augustom 2014.

Zvážte cestovanie na Ukrajinu

Ministerstvo zahraničných vecí vzhľadom na pretrvávajúcu napätú bezpečnostnú situáciu na Ukrajine odporúča až do odvolania zrušiť cestu do regiónov na východe a juhu Ukrajiny a na územie Autonómnej republiky Krym.

Z dôvodu nevypočítateľnej vnútropolitickej situácie na Ukrajine Ministerstvo zahraničných vecí odporúča zvážiť nevyhnutnosť cestovania aj do ostatných regiónov Ukrajiny, vrátane hlavného mesta Kyjev. Bezpečnostná situácia je nepredvídateľná a môže sa veľmi rýchlo meniť.

Tiež sa neodporúča Slovákom, nachádzajúcim sa na Ukrajine, aby sa zapájali do protestných akcií a ani sa nezdržiavali na miestach zhromažďovania sa veľkého počtu ľudí.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Kontroly na slovenských hraniciach s Maďarskom sa predĺžia do 23. novembra

Kontroly na slovenských hraniciach s Maďarskom sa predĺžia do 23. novembra. Pôvodne sa mali skončiť …

Consent choices