Ruskí výsadkári prenikli na Ukrajinu. Omylom, zablúdili

ukrajina
PHOTO: Ilustračné Flickr.

KYJEV – Ruskí vojaci, ktorí boli zajatí na Ukrajine, prekročili rusko-ukrajinské hranice omylom a pri zadržaní nekládli odpor, oznámili to agentúry ITAR-TASS a Interfax s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z ruského ministerstva obrany.

Ukrajinská tajná služba SBU v pondelok informovala o zadržaní desiatich ruských výsadkárov v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Moskva doteraz popierala prítomnosť ruských vojakov na Ukrajine.

SBU zverejnila na internete videozáznam z výsluchu zajatých príslušníkov 331. pluku 98. výsadkovej divízie. Ukrajinské médiá taktiež zverejnili ich fotografie. Ruskí vojaci boli zadržaní so zbraňami a s osobnými dokladmi.

Hranicu prekročili omylom

„Uvedení vojaci sa skutočne zúčastnili hliadkovania na rusko-ukrajinskej hranici, ktorú v neoznačenom úseku najpravdepodobnejšie náhodou prekročili. Pri zadržaní nekládli odpor,“ tvrdi ruské ministerstvo.

Súčasne zdôraznilo, že aj ukrajinskí vojaci veľakrát prekročili spoločnú hranicu. Či už jednotlivo alebo v celých skupinách a to aj so zbraňami a vojenskou technikou. Spolu išlo o viac ako päťsto vojakov. „Ale žiadny zbytočný rozruch sme kvôli tomu nerobili. Proste sme všetkých, ktorí si to priali, vracali na ukrajinské územie,“ dodal zdroj.

Ruských výsadkárov zajali na Ukrajine krátko pred očakávanou schôdzkou ruského a ukrajinského prezidenta v Minsku. Ešte v pondelok šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov ako dezinformácie odmietal správy ukrajinských úradov a médií o tom, že po boku separatistov bojujú aj ruskí vojaci.

Zajatí ruskí parašutisti predstavujú „prvý konkrétny dôkaz. že sa ruské pravidelné sily zúčastňujú bojov na východe Ukrajiny,“ napísala agentúra AP.

Ruské médiá zavádzajú

Jeden zo zajatcov, desiatnik Ivan Mitčakov, vypovedal pred kamerou, že netušil, kedy prekročil hranice. To, že je na Ukrajine, si uvedomil až v okamihu, keď sa ocitol pod paľbou. Velitelia im len povedali, že ich čaká sedemdesiatkilometrový pochod.

Viac..  Europarlament podporuje prísnejšie pravidlá EÚ pre bezpečnosť hračiek

Iný výsadkár, Ivan Romancev vysvetľoval, že si najskôr myslel, že je na cvičení, ale potom dostal strach. „Uvedomil som si, že sa vedie vojna medzi Ukrajinou a Ruskom,“ povedal a dodal, že vysielanie ruských televízií o situácii u susedov nezodpovedá skutočnosti.

Matky zajatých ruských vojakov sa podľa ukrajinských médií obávajú, aby úrady neurobili z ich synov dezertérov.

Zaujímajte sa o príbuzných

Ukrajinský minister obrany Valerij Heletej podľa ruskej verzie serveru BBC vyzval príbuzných vojakov, aby sa zaujímali o osud svojich blízkych, ktorí môžu upadnúť do zajatia či zahynúť na Ukrajine. Hoci oficiálne majú byť na cvičení kdesi v Rusku.

„Teroristi zahrabávajú telá padlých stavebnými strojmi, nezanechávajú ani mená na krížoch. Vyzývam príbuzných ruských vojakov: neodkladne sa snažte zistiť, kde sú vaši príbuzní,“ apeloval Heletej.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

export

Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré …

Consent choices