S klesajúcimi cenami potravín sa komodity vrátili opäť tam, kde boli

zlato
PHOTO: Ilustračné Flickr.

• Komodity vo svojom výkone tento rok opäť stagnujú v súvislosti s poklesom cien potravín.

• Oslabená ropa možno nakoniec prinúti krajiny z kartelu OPEC, aby na situáciu zareagovali.

• Zlato ťažilo podporu z klesajúcich výnosov dlhopisov, teraz sa však obzerá po ďalšom impulze.

Širší komoditný index Bloomberg (Bloomberg Commodity Index, predtým známy ako DJ-UBS) zažíval až do 29. apríla 10,5 percentnú rally. Teraz však jeho výkon opäť stagnuje – za sebou má ďalší týždeň strát, ktoré zaznamenala väčšina sektorov. Hlavným vinníkom toho, že sa šťastena od komoditných investorov odvracia, je dramatický prepad u potravinových komodít.

Až do apríla poľnohospodársky index rástol a podarilo sa mu prekročiť 20 percentnú hranicu. Od tej doby sa však prepadol na štvorročné minimum. Príčinou tohto posledného prepadu je, že sa v nadchádzajúcom roku očakávajú hojné dodávky kľúčových potravinárskych komodít, ako sú sójové bôby, pšenica a cukor.

Makroekonomický výhľad pre svetový rast a z toho plynúci dopyt po komoditách utrpeli ranu v podobe pokračujúceho spomaľovania európskeho hospodárstva. Rast v Európe sa počas druhého štvrťroka zastavil. Nemecko, ekonomický motor eurozóny, bol počas spomínaného obdobia svedkom prepadu svojho HDP o 0,2 percenta, zatiaľ čo hospodárstvo Francúzska naďalej stagnuje. To viedlo k tomu, že sa výnosy nemeckých desaťročných dlhopisov vôbec prvýkrát dotkli hranice 1%. Rozdielne výhľady pre rast v USA a v Európe aj naďalej poskytovali podporu doláru. A ak rastie dolár, komoditám sa väčšinou príliš dobre nevedie.

Ekonomický výhľad vrhol tieň na komodity, ktoré sú na hospodárskom raste závislé, ako napríklad energetický sektor a priemyselné kovy. V energetickom sektore došlo k tomu, že všetky hlavné futures kontrakty, od tých na ropu až po tie na zemný plyn, boli vypredané. Priemyselné kovy zažili prepad. Najhoršie na tom bola meď, ktorá klesla na sedem týždňové minimum v dôsledku stagnujúcej hospodárskej činnosti v Nemecku a tempa čínskej produktivity, ktoré bolo nižšie, než sa pôvodne očakávalo.

Čo sa týka ropy, cena severomorskej ropy Brent, slúžiaca ako svetové meradlo pre ceny ropy, sa prepadla na 13 mesačné minimum, zatiaľ čo americká ropa WTI klesla na cenovú hladinu, ktorej sa naposledy dotkla vo februári. Sentiment na trhu bol pošramotený slabým rastom dopytu, a to v čase zvyšujúcej sa ponuky. Prispela k tomu aj Líbya, ktorá konečne otvára svoje hlavné exportné terminály. Výsledkom je, že počas minulého mesiaca došlo na ropnom trhu k výpredajom. V centre pozornosti investorov tak už nie sú obavy týkajúce sa geopolitických udalostí a prerušených dodávok, ale naopak obavy ohľadom zvýšených dodávok a otázka stabilného dopytu.

Na tento stav upozornila augustová správa Medzinárodnej energetickej agentúry (International Energy Agency, IEA), v ktorej sa uvádza: „Aj napriek ozbrojenému konfliktu v Líbyi, Iraku a na Ukrajine sa zdá, že ropný trh je dnes zásobený lepšie, než sa čakalo, pričom dokonca aj oblasti Atlantického oceánu hlásia nadbytok.“ IEA tiež znížila svoju predpoveď rastu dopytu na rok 2014. Obrovský rast ropnej produkcie v Severnej Amerike totiž aj naďalej zaisťuje hojné dodávky na svetové trhy, a to v takej miere, že skorší dovozcovia do USA (najmä z Afriky) musia teraz hľadať nových kupcov pre časť svojej ropnej produkcie.

Táto situácia viedla k tomu, že sa pritvrdil boj o zákazníkov a výsledkom je, že sa cenový rozdiel medzi severomorskou ropou Brent a ropou z Blízkeho východu znížil na takmer štvorročné minimum. Ak bude tento trend pokračovať aj naďalej, budeme možno čoskoro svedkami toho, že na situáciu zareagujú krajiny z Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) tým, že obmedzia ropné dodávky. Realizácia takéhoto scenára je možná, ak si uvedomíme, že cena ropy Brent sa teraz blíži k hranici 100 dolárov za barel, čo je pre Saudskú Arábiu hladina, pod ktorou by sa z jej pohľadu nemala cena ropy dlhodobo pohybovať.

Hedgeové fondy držia na trhu stále dlhé pozície ako na ropu WTI, tak aj na ropu Brent, avšak počet čistých dlhých pozícií je teraz oveľa nižší. Krátkodobí Taktickí investori naopak začali predávať. Obidva trhy s futures začínajú vykazovať známky toho, že sú tlačené smerom k spodnej strane. Je možné, že teraz dôjde k určitej konsolidácii v rámci celkovo negatívneho trendu.

Viac..  Eugen Jurzyca: Ukazuje sa, že ekonomika EÚ začína zaostávať v konkurencieschopnosti. VIDEOBLOG

Zlato a striebro obchodovali už druhý týždeň na takmer nezmenených hladinách. Obchodníci v súčasnosti len ťažko hľadajú nejaký silný impulz, ktorého by sa mohli chytiť. Zlato sa tak viac ako týždeň drží svojho rozmedzia s hladinami 1 295 a 1 320 dolárov za uncu. Celkovo sa obom kovom darilo lepšie ako väčšine ostatných sektorov, čo už samo o sebe možno považovať za úspech, ak uvážime potenciálny negatívny vplyv, ktorý na zlato môžu mať silný dolár, rastúce akciové trhy, menšia pozornosť venovaná geopolitickým udalostiam a trvale slabý dopyt zo strany Ázie.

Aj cez to sa zlato v tomto roku zatiaľ stále radí medzi desiatku najlepších hlavných komodít. Darí sa mu dokonca lepšie ako platine, ktorá na začiatku roka čerpala silnú podporu z prerušenia dodávok z Južnej Afriky, ktoré trvalo mesiac. Čo sa teda zmenilo? Odpoveď budeme musieť hľadať vo vývoji udalostí, ku ktorým za posledné dva štvrťroky došlo v USA.

Pričom trh zamestnávali obavy ohľadom toho, aký vplyv na neho bude mať, až v USA dôjde opäť na zvýšenie úrokových sadzieb v súvislosti s uzdravujúcou sa ekonomikou, trh s dlhopismi nám ponúka iný obrázok. Na začiatku roku 2014 sa všeobecne očakávalo, že s blížiacim sa dátumom opätovného navýšenie úrokových sadzieb porastú aj výnosy dlhopisov. Avšak od 31. decembra, kedy výnosy amerických desaťročných dlhopisov dosiahli rekordnú hladiny 3%, výnosy dlhopisov viac-menej neustále klesajú, pričom tento týždeň sa prepadli na 2,39%, čo je štrnásťmesačné minimum.

Vzhľadom k tomu, že sa v súčasnosti neočakáva žiadny posun hladiny inflácie, došlo tiež k prepadu reálnych výnosov. A keďže je medzi zlatom a výnosom dlhopisov nepriama úmera z pohľadu nákladov (opportunity cost), napomohla táto zostupná dráha k tomu, aby zlato opäť nadobudlo sebavedomie, a poskytla trhu dostatok času, aby sa spamätalo z výrazného prepadu v minulom roku.

Vďaka týmto udalostiam, ku ktorým sa navyše pridali obavy z geopolitického napätia vo svete, malo zlato dostatočnú zámienku k rastu. Súdiac podľa jeho posledných cenových pohybov sa však žltý kov asi nikam ďalej už nevyšplhá. K tomu, aby sa pokúsil dotknúť hladiny 1 345 dolárov za uncu, čo je jeho júlový rekord (pričom tohtoročné maximum malo hodnotu 1 392 dolárov za uncu), by bolo potrebné, aby opäť došlo k oslabeniu akciových trhov (alternatívny prílev kapitálu) a aby sa reálne výnosy dlhopisov naďalej znižovali.

August je z hľadiska obchodovania pokojný mesiac, čo v súčasnosti pociťujeme aj v oblasti vzácnych kovov. Vyzerá to teda, že súčasné rozmedzie sa udrží aj naďalej, a to až do tej doby, kedy dôjde k prelomeniu hornej hranice na hodnote 1 320 dolárov za uncu či spodnej hranice na hodnote 1 295 dolárov za uncu. K uvedenej spodnej hranici sa zlato v piatok takmer priblížilo v súvislosti s tým, ako sa žltý kov a najmä striebro potýkali s najvyšším týždenným rastom na európskych akciových trhoch od polovice februára.

Meď sa prepadla na šesťtýždňové minimum v dôsledku pomalého rastu v Európe a Japonsku. K tomu sa navyše pridala neistota ohľadom najbližšieho výhľadu pre čínsky dopyt. Podľa nedávnych júlových údajov, dovoz do Číny medziročne poklesol o 17%. Dochádzalo totiž k oneskoreným dodávkam v súvislosti s tým, ako miestne banky obmedzili poskytovanie úverov v dôsledku vyšetrovania údajných finančných podvodov s meďou.

Ceny futures kontraktov na sójové bôby sa prepadli na najnižšiu úroveň od septembra 2009. To je dané tým, že hojná úroda stále rastie. Aktuálne informácie z amerického ministerstva poľnohospodárstva tento týždeň tieto predpovede potvrdili. Plodina tak zažila ďalšie výpredaje zo strany farmárov a finančných obchodníkov. Z toho dôvodu sa zdá, že v porovnaní s ostatnými trhmi s obilninami je cena sójových bôbov nadhodnotená. Zjavné je to najmä v prípade kukurice, kde cenový pomer klesol z hodnoty 3 na aktuálnu 2,81. S tým, ako teraz dochádza k stabilizácii cien kukurice, by tento pomer mohol ešte viac klesnúť.

Komentár prirpavil Ľuboš Schwarzbacher, Saxo Bank.

O ram

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Tony potravín a textílií končia ako odpad zbytočne

Európska únia chystá revíziu rámcovej smernice o odpade so zameraním na textilný a potravinársky sektor. …

Consent choices