Mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN. Dôvodom je Ukrajina

osn
Logo OSN. PHOTO: Flickr.

KYJEV/MOSKVA – Pre najnovší vývoj situácie na Ukrajine vo štvrtok o 18:00 SELČ mimoriadne zasadne Bezpečnostná rada OSN. O stretnutie pre údajný ruský vpád na Ukrajinu žiada Litva, ktorá je nestálym členom tohto vrcholného orgánu OSN. O mimoriadne stretnutie žiadal i Kyjev.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk žiada Západ, aby pre ruskú vojenskú prítomnosť na Ukrajine zvolal Bezpečnostnú radu OSN a zmrazil ruské účty, kým Rusko nestiahne svoje vojská.

Stretnutie Bezpečnostnej rady pre „očividnú inváziu“ žiada tiež Litva, ktorá je nestálym členom vrcholného orgánu OSN.

Moskva obvinenia o vpáde odmieta

Medzitým ruský zástupca pri Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe Andrej Kelin obvinenia o vojenskom vpáde odmietol, Moskva vraj nemá záujem o inváziu.

„Považujem za nutné, aby naši západní partneri zvolali mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN. Rusko výrazne zvýšilo vojenskú prítomnosť na Ukrajine,“ povedal premiér Arsenij Jaceňuk.

Apeloval tiež na Západ, aby Rusku „zmrazil aktíva a financie až do chvíle, kým Rusko stiahne svoje ozbrojené sily a techniku z ukrajinského územia“.

Sankcie bez účinku

Doterajšie západné sankcie proti Rusku podľa Jaceňuka nemali žiaduci účinok. Ukrajinský premiér preto usudzuje, že „ruskú agresiu“ môže zastaviť len zmrazenie celého ruského majetku a bankových transakcií „v členských štátoch Európskej únie, USA a v krajín G7“.

„Litva ostro odsudzuje očividnú inváziu ozbrojených síl Ruskej federácie na území Ukrajiny,“ oznámilo vo štvrtok litovské ministerstvo zahraničných vecí.

Vo vyhlásení tiež vyzvalo, aby sa Bezpečnostná rada tejto záležitosti „okamžite venovala“.

Litva tiež uvádza, že akcie Moskvy na Ukrajine sú „otvoreným porušením suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny a podkopávajú bezpečnosť celého regiónu“.

Kelin všetky obvinenia voči Moskve odmietol. „Jasne sme povedali, že Rusko s výnimkou desiatich pohraičných vojakov žiadne jednotky na Ukrajine nemá,“ vyhlásil Kelin.

K situácii v pohraničnom Novoazovsku, ktorý podľa Kyjeva ovládli separatisti s pomocou ruských vojakov, Kelin uviedol, že ukrajinské sily z mesta utiekli po „desiatich výstreloch z diel“ a územie „bez boja“ prenechali separatistom.

Kyjev vo štvrtok potvrdil stredajší pád strategicky dôležitého mesta Novoazovsk i ďalších obcí na juhovýchode Ukrajiny. Vraj ich dobyli kolóny ruských vojakov a obrenené techniky.

Podľa ukrajinskej bezpečnostnej rady sa vládne jednotky teraz chystajú na obranu prístavu Mariupol, ktorý leží na ceste z Ruska k anektovanému Krymu.

Zrušil cestu do Turecka

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vo štvrtok oznámil, že pre „vpád ruských vojsk na Ukrajinu“ zrušil návštevu Turecka.

Zároveň zvolal mimoriadne zasadnutie Rady národnej bezpečnosti a obrany, ktorá má reagovať na zhoršenie vojenskej situácie na juhu východoukrajinskej Doneckej oblasti.

Porošenko povedal, že jeho miesto je v Kyjeve, píše britské BBC. Dôvodom je prudké zhoršenie situácie v Doneckej oblasti.

„Rozhodol som sa zrušiť pracovnú návštevu Turecka v súvislosti so zhoršením situácie v Doneckej oblasti, najmä v Amvrolsiivke a Starobeševe, pretože došlo k vpádu ruských vojska na Ukrajinu,“ stojí vo vyhlásení Porošenka.

Oznámil to potom, čo ruskí rebeli dobyli prímorské mesto Novoazovsk a oznámili, že v najbližších dňoch sa chystajú na ďalšie prístavné mesto Mariupol.

„Ovládli sme Novoazovsk a sme bezprostredne pri Mariupole. Oslobodenie mesta je vecou najbližších dní. Sme pripravení,“ povedal nemenovaný predstaviteľ zo štábu doneckých povstalcov.

Viac..  I. Štefanec: Minister Takáč má farmárov počúvať, nie na nich podávať trestné oznámenia

„Mariupol náhlivo opúšťajú hodnostári doneckej správy, polícia a viacerí udavači. Stúpenci kyjevského režimu utekajú. Chápu, že dobytie mesta nie je za horami. Už čoskoro Mariupol oslobodíme,“ dodal.

Porošenko oznámil, že na dnes zvoláva bezpečnostnú radu, aby rozhodla o ďalšom postupe.

Ako premiér Arsenij Jaceňuk, tak aj Porošenko oznámil, že Ukrajina žiada o naliehavé zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN.

„Svet musí zhodnotiť prudké vyhrotenie situácie na Ukrajine,“ povedal Porošenko.

Dodal, že v Kyjeve tiež požiada európskych partnerov, aby zvolali mimoriadny summit Európskej únie.

Moskva popiera, že by sa ruskí vojaci zúčastňovali bojov na východe Ukrajiny. Kyjev ale nedávno predviedol desiatku ruských výsadkárov.

Jeden z povstaleckých predákov Alexander Zacharčenko vo štvrtok uviedol, že ruskí vojaci a dôstojníci bojujú po boku rebelov počas svojej dovolenky. Ruských dobrovoľníkov sú vraj tri až štyriu tisícky.

Aktivista pred Kremľom

Moskovská polícia vo štvrtok ráno pred Kremľom zadržala aktivistu, ktorý protestoval proti nasadeniu ruských vojakov na juhovýchode Ukrajiny. „Hanbím sa, že Putin je môj prezident,“ uviedol podľa serveru newsru.com Dmitrij Monachov ešte pred svojím protestom.

Monachov svoju protivojnovú akciu oznámil na Twittri. Podľa novinárov vraj trvalo približne sedem minút, kým polícia zasiahla. Proti demonštrantovi stáli štyria policajti. Zásahu sa prizerali desiatky ľudí.

„Nejaký chlapec žiadal policajtov, aby nekonali násilne. Iný naopak tvrdil, že za Stalina by demonštranta zastrelili priamo na mieste,“ poznamenal jeden z novinárov, ktorý bol na mieste. Aktivista vraj prišiel bez transparentu. Nemal pri sebe ani žiadne letáky.

„Náš prezident je vinný, že rozpútal vojnu. Mŕtvoly parašutistov nepadajú z vesmíru. Začneme trestné konanie a poženieme nášho prezidenta pred súd,“ hovoril aktivista počas zatýkania.

Hrozí mu pätnásť dní väzenia za neuposlúchnutie príkazu polície. Monachov je aktivistom opozičného hnutia Solidarita. Vlani v júli bol medzi niekoľkými sto zatknutými stúpencami opozičného predáka Alexeja Navalného.

Aktivistov protest na moskovskom Manéžnom námestí následoval pár dní potom, čoKyjev ohlásil zadržanie desiatky ruských výsadkárov na Ukrajine. Podľa ruského prezidenta Vladimira Putina vraj hliadka zablúdila. Ruské médiá uviedli, že nedávno sa konala séria pohrebov ruských vojakov padlých na Ukrajine.

Moskva doposiaľ kategoricky odmietala obvinenia Kyjeva a Západu, že na Ukrajine pôsobia ruskí vojaci.

Demonštrácie v Kyjeve

V Kyjeve pred ministerstvom obrany vo štvrtok demonštrovalo niekoľko stoviek ľudí. Medzi nimi i príbuzní ukrajinských vojakov bojujúcich na východe krajiny. Dožadovali sa odstúpenia prezidenta Petra Porošenka, píše ITAR-TASS.

Volali tiež po odoslaní ťažkých zbraní do Ilovajska, kde obkľúčení ukrajinskí dobrovoľníci čelia nepriateľskej presile. Porošenko sa s demonštrantmi stretol a prisľúbil vyslať do Ilovajska posily.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Aktivisti kritizujú podmienky na kožušinových farmách v EÚ a žiadajú ich zákaz

Skupina pre práva zvierat v piatok odsúdila podmienky na 31 kožušinových farmách v Európe a …

Consent choices