Štyria z Komisárov, ktorí v októbri skončia, si prilepšia pol miliónom eur

europska komisia
Európska komisia v Bruseli. PHOTO: Flickr.

Nemecký Der Spiegel vyvolal v Európe minútovú búrku. Dal si tú námahu vypočítať, že štyria z Komisárov, ktorí v októbri skončia aj s celou súčasnou Komisiou, si prilepšia pol miliónom eur. Každý z nich. Na tom by nebolo nič divné, ľudia si už zvykli na barokové platy vrcholných euroúradníkov. Títo štyria Komisári však v „práci“ strávili len štyri mesiace, keďže v júni nastúpili ako náhradníci za Komisárov, ktorí boli zvolení do europarlamentu. To už zarazilo aj niektorých europoslancov, ktorí sa vysokého platu len tak ľahko nezľaknú. Nuž, keď vyrastiem, chcem byť Komisárom!

Samozrejme, to nie je jediné lukratívne povolanie. Chcete zarábať skoro 140 000 eur ročne? Tak to sa musíte stať vysokým manažérom v britskej firme, špičkovým chirurgom v Nemecku, guvernérom štátu New York – alebo poslíčkom v talianskom parlamente.

Ako takzvaný usciere dostanete parádnu uniformu a vašou úlohou bude roznášať po parlamente správy, či sprevádzať návštevníkov. Ale keďže tu máme krízu, vlády tvrdo šetria. O tri roky si parlamentný poslíček príde len na niečo okolo 100 000 eur ročne. Maximálny plat zamestnanca talianskeho parlamentu bol stanovený na 240 000 eur ročne. Zamestnancov je 2 300, strop sa týka asi 130 z nich.

Bohémski Taliani boli vždy expertmi na absurdné rozflákanie peňazí, ale podobné čísla nájdeme aj vo Francúzsku, Belgicku, či Portugalsku. Zároveň krásne ilustrujú, ako je Európa stále mimo. Škrtnúť plat na nezmyselnom pracovnom mieste o 10 % nie je šetrenie. Tým sa stane až zrušenie takýchto pozícií.

Vo Francúzsku zaznamenali 4,3 % medziročný nárast nezamestnanosti

Viac..  Peter Pollák: Peniaze z EÚ sme vybavili, k ľuďom sa však nedostávajú. VIDEO

Podobné dilemy stále častejšie rieši francúzsky prezident Hollande. Na stole mu pristála správa o 4,3 % medziročnom náraste nezamestnanosti. Podľa prieskumov má najnižšiu popularitu v histórii francúzskych prezidentov. Biznis sa jeho sľubmi zatiaľ nedal obmäkčiť a premiér sa utieka už k proseniu. „Francúzsko vás potrebuje!“ prehlásil Manuel Valls na stretnutí zamestnávateľov. Bolo to dva dni potom, čo prezident jeho vládu rozpustil, aby ju o tri dni zase vyskladal nanovo.

Ďalšie striedanie po tom, čo bola v marci 2014 rozpustená vláda Jean-Marc Ayraulta. Stalo sa tak po tom, čo minister hospodárstva otvorene kritizoval Hollandeho proklamovanú snahu šetriť. Minister Arnaud Montebourg chcel, aby vláda mohla voľnejšie míňať na „podporu rastu.“ Sto krát opakovaná lož sa nesmie stať pravdou, preto opäť pripomínam čísla. Francúzske verejné výdavky stúpli z 1 030 miliárd eur na začiatku krízy v roku 2008 na 1 170 miliárd eur v roku 2013. Podiel verejných výdavkov na HDP stúpol z 53,3 % v roku 2008 na 57,1 % v roku 2013. Ak toto označujete za šetrenie, jeden z nás potrebuje nový výkladový slovník.

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O ram

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices