Kto bude členom eurokomisie? Podľa Záborskej to v NR SR nikoho nezaujíma

NR SR
NR SR. PHOTO: Flickr.com

Už dnes je naplánované stretnutie predsedov vlád členských štátov Európskej únie v Bruseli. Zúčastní sa ho aj premiér Robert Fico. Aj keď je na programe voľba členov eurokomisie, Výbor pre európske záležitosti pri Národnej rade SR o tom nerokoval.

Podľa europoslankyne Anny Záborskej slovenský parlament neprejavuje záujem diskutovať s vládou o prebiehajúcich rokovaniach o novom zložení Európskej komisie. Dôkazom je podľa nej aj to, že pred dnešným stretnutím predsedov vlád členských štátov EÚ k nomináciám na podpredsedu Komisie pre zahraničnú politiku, ktorého voľba je tiež v programe dnešného zasadania lídrov štátov EÚ, sa nestretne ani Výbor pre európske záležitosti. Zasadať bude až 8. septembra: “Som prekvapená, že v Národnej rade sa vôbec nebude diskutovať o pozícii Slovenska pri rozhodovaní o budúcom šéfovi európskej diplomacie”, uviedla Záborská.

Slovenská europoslankyňa zároveň poukázala na to, že v navrhovanom programe zasadnutia Výboru sa s diskusiou o slovenskej pozícii pri personálnych nomináciách na členov Komisie vôbec nepočíta.

Viac..  Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Europoslanec Ivan Štefanec považuje nezáujem doslova za ignoráciu aj zo strany Národnej rady, aj zo strany premiéra Roberta Fica a Smeru.

Štefanec zdôraznil, že premiér si má pred každým takýmto rokovaním pýtať od Parlamentu mandát. Pokiaľ tak neurobí, podľa Štefanca porušuje zákon.

O tkl

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices