Škandál miliardového projektu Galileo, satelity minuli obežnú dráhu

esa
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Európska komisia žiada Arianespace a Európsku vesmírnu agentúru (ESA) o dokumenty a plány spojené s dvomi satelitmi Galileo 5 a 6. Tie sa 22. augusta nedostali na správnu obežnú dráhu.

Podľa prvotných informácií z Arianespace bol problém v mieste odpaľovacieho zariadenia, kvôli ktorému sa satelity nedostali do pôvodne určenej obežnej dráhy.

Komisia je súčasťou Rady, ktorá túto situáciu rieši. V prvej polovici septembra by mali byť predložené predbežné výsledky vyšetrovania. Cieľom je zabrániť podobným poruchám v budúcnosti, a zároveň pripraviť nápravné opatrenia.

ESA informovala Komisiu, že má satelity pod kontrolou, aj keď sa nenachádzajú na plánovanej obežnej dráhe. Kontroluje ich centrum ESA v Darmstadte v Nemecku. Úzka spolupráca s Komisiou sa snaží maximalizovať možnosti využitia satelitov.

Zriadené interné pracovné skupiny na monitorovanie situácie spolupracujú s ESA i Arianespace. Obe organizácie boli pozvané do Bruselu aby prezentovali prvé výsledky vyšetrovania komisárovi pre priemysel a podnikanie. Ferdinando Nelli Feroci povedal: „Problémy so spustením dvoch družíc Galileo boli nešťastnou udalosťou. Európska komisia sa bude podieľať na vyšetrovaní s ESA,  bude sa snažiť pochopiť príčiny incidentu a overiť, do akej miery by mohli dva satelity slúžiť programu Galileo. Som naďalej presvedčený o strategickom význame programu Galileo a som presvedčený, že rozmiestnenie satelitov bude pokračovať podľa plánu.“

Galileo je program EÚ k rozvoju globálne navigačného satelitného systému v súlade s európskou civilnou kontrolou. Signály projektu Galileo pomôžu užívateľom poznať ich presnú polohu v priestore i čase s väčšou presnosťou a spoľahlivosťou. 

Viac..  Prezident Európskej rady pre inovácie sa stretol s inovačnou špičkou Slovenska

O vik

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices