Európska verzia GPS: Brusel podpísal kontrakt na odpaľovanie satelitov za 500 miliónov EUR

odpaľovač
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Brusel podpísal dohodu so súkromnou spoločnosťou na odpaľovanie satelitov Arianespace v hodnote 500 miliónov €. Vďaka nej budú družice navigačného programu Galileo poslané do vesmíru bez nutnej podpory krajín mimo EÚ.

Vzhľadom na to, že odpaľovacie zariadenia sú vyrábané v EÚ, podporí sa tým aj výroba v európskych podnikoch. Každá z troch odpaľovacích rakiet Ariane-5 odpáli na obežnú dráhu naraz štyri satelity. Je to dvojnásobné množstvo ako v súčasnosti, pričom nové odpaľovače sa začnú používať na budúci rok.

„Táto dohoda zahŕňa manželstvo medzi odpaľovacími raketami a satelitmi, ktoré boli projektované a vyrobené v Európe, ide o pohyb smerom k nezávislosti Európskej únie vo vesmírnom odvetí,” povedal Ferdinando Nelli Feroci, eurokomisár pre priemysel a podnikanie.

Viac..  Narazili ste na deepfake videá? Nová legislatíva ich môže obmedziť

Galileo je program EÚ slúžiaci na rozvoj navigačného satelitného systému, ktorý je podriadený programu európskej civilnej ochrany. V budúcnosti umožní užívateľom poznať ich presnú polohu s väčšou presnosťou a spoľahlivosťou ako doteraz. Komisia má v pláne, aby už v roku 2020 bolo všetkých 30 satelitov Galileo v prevádzke.

O mon

Odporúčame pozrieť

vesmír

EÚ podpísala novú zmluvu o vynášaní satelitov Sentinel na obežnú dráhu

Európska únia v utorok podpísala novú zmluvu so spoločnosťou Arianespace o dopravovaní satelitov Sentinel na …

Consent choices