Porošenko žiada od EÚ ďalšie protiruské sankcie

poroshenko
Ukrajinský prezident Poroshenko. PHOTO: Flickr.

BRUSEL – Ukrajinský prezident Petro Porošenko nepochybuje, že summit EÚ poverí Európsku komisiu, aby pripravila ďalšiu podobu protiruských sankcií. Uviedol to v Bruseli po sobotňajšom rokovaní s predsedom Európskej komisie José Barrosom. Ten očakáva, že lídri európskej dvadsaťosmičky budú po súčasnej eskalácii napätia na Ukrajine pripravení na nové opatrenia.

„Môžem povedať, že v komisii sme už posúdili rôzne možnosti, pokiaľ by krajiny chceli pristúpiť na ďalšie sankcie,“ povedal Barroso po rokovaní s Porošenkom.

Dodal, že krajiny EÚ vyhlásili, že sú pripravené na zosilnenie opatrení., ak sa situácia na Ukrajine nezlepší.

EÚ zakázala vstup a zmrazila majetok skoro stovke osôb a niekoľkým firmám. Posledné sankcie už ale obmedzili prístup ruských bánk na finančné trhy Únie a zakázali vývoz niektorých vyspelých technológií či zariadení na ťažbu ropy.

Neprijateľná situácia

Únia chce podľa Barrosa najmä ukázať ruskému vedeniu, že kroky, ku ktorým sa uchýlilo, majú následky a že súčasná situácia nie je pre Úniu prijateľná.

„Nemáme v EÚ záujem na konfrontácii s Ruskom a verím, že Rusko by nemalo mať záujem na konfrontácii s EÚ. Nemá zmysel byť v akejsi novej studenej vojne,“ vyhlásil Barroso.

Viac..  Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Podľa neho môže dôjsť k takej situácii, že nebude návratu. Širšia konfrontácia by bola škodlivá ako pre Ukrajinu, tak aj pre Rusko i Európsku úniu.

S momentálnou situáciou na Ukrajine nie je spokojný ani jej prezident Petro Porošenko.„Ukrajina je cieľom zahraničnej vojenskej agresie a teroru,“ vyhlásil.

Na ukrajinskom území sa podľa neho nachádzajú tisíce zahraničných vojakov so stovkami tankov. Porošenko rozumie, že vojenské riešenie konfliktu neexistuje. Pripomenul svoj mierový plán. „Som si istý, že keby Ukrajinci mali možnosť vyriešiť svoje problémy sami, nebola by na našom území vojna,“ dodal.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Sankcie …

Consent choices