fico
Robert Fico počas rokovaní Európskej rady. PHOTO: European Council.

EÚ navrhne tvrdšie sankcie voči Rusku, Fico zvažuje ich odmietnutie

fico
Robert Fico počas rokovaní Európskej rady. PHOTO: European Council.

BRUSEL – Európska komisia v nasledujúcich dňoch navrhne ďalšie tvrdšie protiruské sankcie. Rozhodol o tom v noci zo soboty na nedeľu summit EÚ. Slovenský premiér Robert Fico si však vyhradil právo so sankciami nesúhlasiť v prípade, ak pôjdu proti záujmom Slovenskej republiky.

O nových sankciách informoval predseda Európskej rady Herman Van Rompuy. Diskusiu o situácii na Ukrajine označil ako veľmi intenzívnu. Summit podľa jeho slov vyjadril nespokojnosť nad neutíchajúcimi bojmi, presunmi bojovníkov i techniky z Ruska a taktiež aj akcie ruských ozbrojených síl na ukrajinskom území.

EÚ je tak pripravená na ďalšie kroky v závislosti od vývoja na Ukrajine. Komisia plánuje do návrhu zaradiť aj podmienky, aby sa sankcie týkali všetkých osôb a firiem, ktoré majú niečo spoločné so separatistickými skupinami na Donbase.

EÚ totiž od začiatku krízy podporuje ukrajinskú zvrchovanosť a územnú celistvosť. Podľa hovorkyne americkej Národnej bezpečnostnej rady Caitlin Hayden, USA s EÚ na sankciách spolupracujú.

Fico sankcie zváži

Slovenský premiér Robert Fico si na summite vypočul vyjadrenia ukrajinského prezidenta Petra Porošenka o aktuálnej situácii na Ukrajine. „Neznamená to, že mu verím každé slovo,“ povedal Fico po návrate zo summitu.

Návrh nových sankcií proti Rusku považuje, vzhľadom na chýbajúcu analýzu ich účinkov, za zlé riešenie.

Podľa slovenského lídra má Bratislava záujem o objektívny obraz o dianí na Ukrajine a vláda sa podľa jeho slov snaží sama získavať informácie prostredníctvom svojich zdrojov a služieb.

Viac..  M. Beňová: Potrebujeme vyčleniť dostatok zdrojov na obnovu verejných budov

Aj preto má podľa Fica problém s ďalšími obchodnými obmedzeniami, ktoré budú znevýhodňovať Slovensko na úkor iných regiónov. Vo vyhradení si práva na zablokovanie pre Slovensko škodlivých sankcií ho podľa neho podporil aj český premiér Bohuslav Sobotka.

Úspešnosť sankcií je otázna

Únia rozhodnutím o príprave ďalších sankcií reaguje na zhoršenie situácie na východe Ukrajiny. Podľa západných krajín aj ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, sa do bojov zapájajú aj ruskí vojaci a technika. Porošenko vyhlásil, že nepochybuje o tom, že EÚ sankcie pritvrdí.

Nemecká kancelárka Angela Merkel vysvetlila, že sankcie budú sprísnené, ak nenastanú kvalitatívne zmeny súčasnej situácie.

Merkel potvrdila, že summit rokoval aj o úspešnosti sankcií. „Všetci sme súhlasili, že vojenské riešenie tohto problému nie je možné,“ dodala.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Sankcie …

Consent choices