Parlamentná prestávka sa končí, vyberať sa budú noví eurokomisári

europarlament
Európsky parlament, Štrasburg. PHOTO: Flickr.

So začiatkom septembra sa pre Európsky parlament (EP) končí parlamentná prestávka. Meno predsedu novej Európskej komisie je známe, na jeseň sa však dozvieme mená kandidátov na jednotlivé posty v nej.

„Vypočúvanie, ako aj následné potvrdenie nových eurokomisárov bude pre nás, európskych zákonodarcov, nepochybne jednou z najväčších jesenných výziev,“ uviedla poslankyňa EP Monika Flašíková Beňová, podľa ktorej sa rozhovory s kandidátmi začnú koncom septembra a samotná voľba následne v októbri.

Z hľadiska obsadzovania dôležitých postov v európskych inštitúciách pripomenula končiaci sa mandát súčasného predsedu Európskej rady, ako aj zmenu na poste šéfa európskej diplomacie. „To, že nový prezident EÚ pochádza z jednej z tzv. nových členských krajín, no najmä z krajiny V4, môže byť veľkým prísľubom z hľadiska posilneniapostavenia tohto regionálneho zoskupenia v rámci celého Spoločenstva,“ poznamenala poslankyňa. Zároveň dodala, že bude veľmi dôležité akým spôsobom sa nový prezident EÚ postaví k formovaniu zahraničnej politiky Únie a s ňou úzko súvisiacim riešením momentálne prebiehajúcich krízových situácií a konfliktov. „Predovšetkým v prípade krízy na Ukrajine musí byť jeho prioritou najmä obmedzenie stupňujúceho sa napätia medzi ukrajinskou a ruskou stranou, ako aj hľadanie výhradne mierových riešení. Dúfam, že sa o to nový predseda Európskej rady bude aktívne zasadzovať,“ dodala.

Viac..  Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Okrem inštitucionálnych záležitostí sa poslanci EP budú musieť intenzívnejšie venovať dôležitým otázkam, medzi ktoré nepochybne patrí aj výraznejšia podpora rastu európskej ekonomiky. Rozpočet Únie na obdobie 2014 – 2020 je síce odsúhlasený, nastavenie konkrétnych priorít na jednotlivé roky a s tým súvisiace prerozdelenie finančných prostriedkov sa však môže a bude prispôsobovať. „Aj v súvislosti so situáciou na Ukrajine a prijatými sankciami sme opäť svedkami postupného poklesu európskej ekonomiky. Budeme sa musieť snažiť pomôcť hľadať účinné nástroje ako to zmeniť,“ uzavrela Monika Flašíková Beňová.

O red

Odporúčame pozrieť

Sefcovic

Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

Slovenská vláda na post eurokomisára v budúcom zložení Európskej komisie na roky 2024 – 2029 …

Consent choices