Proruskí separatisti potopili loď pobrežnej stráže

separatista
PHOTO: Flickr.

KYJEV – Loď ukrajinskej pobrežnej stráže v pondelok zasiahol v Azovskom mori neďaleko Mariupole delostrelecký granát. Oznámil to hovorca ukrajinskej bezpečnostnej rady Andrij Lysenko.

K zodpovenosti za útok sa podľa agentúry Reuters prihlásili proruskí separatisti. Ti tiež uviedli, že sa im podarilo obkľúčiť donecké letisko, ktoré bolo doteraz pod kontrolou armády.

Prvá námorná porážka

Lysenko uviedol, že zasiahnutá loď je menšie plavidlo. Tento typ lodí  používa námorníctvo k hliadkam popri pobreží. Lysenko sa nezmienil, či si útok vyžiadal zranených a ani nepovedal, koľko osôb bolo na palube. Portál newsru.ua s odvolaním sa na svoje zdroje ale uviedol, že incident si vyžiadal mŕtvych. Server news.siteua.org ale neskôr napísal, že nemocnica v Mariupoli prijala šesť zranených a že o údajných mŕtvych informácie nie sú.

Vtedajší povstalecký veliteľ Igor Girkin vystupujúci pod pseudonymom Strelkov na portáli VKontakte, ruskej obdobe Facebooku, uviedol, že separatisti uštedrili ukrajinským vládnym silám prvú námornú porážku. Strelkov v polovici augusta rezignoval na post hlavného veliteľa východoukrajinských povstalcov, údajne pod nátlakom.

Zamínované prístupy

Povstalci, ktorí v uplynulých dňoch ohlásili množstvo vojenských úspechov a ktorí otvorili nový južný front neďaleko Mariupole, prehlasujú, že obkľúčili letisko v Donecku.

„Útok nebude ľahký, prístupy sú zamínované, nálože sú na diaľkové ovládanie,“ citoval ITAR-TASS hovorcu doneckých rebelov. Letisko sa v minulosti pokúsili povstalci dobyť niekoľkokrát, armáde sa však tento strategický areál podarilo udržať.

Agentúra RIA Novosti uviedla, že boje o letisko naďalej pokračujú. Povstalci sústredili delostrelectvo do neďalekej obce Spartak, odkiaľ ostreľujú pozície vojakov. Armáda vraj opätovala paľbu, čo malo v dedine za následok najmenej jedného mŕtveho civilistu a asi 20 zničených rodinných domov.

Separatisti podľa agentúry Interfax tvrdia, že ovládli letisko v Luhansku, ktoré od júna kontrolovala armáda. Kyjev sa k tejto správe nevyjadril.

Viac..  Prieskum: Pakt o zručnostiach pomohol vyškoliť 3,5 milióna pracovníkov

Ukrajinský prezident Petro Porošenko obvinil v pondelok Rusko z „priamej a otvorenej agresie“, ktorá „radikálne zmenila situáciu v konfliktnej zóne“. Ukrajinskí výsadkári sa museli najnovšie po tvrdých bojoch stiahnuť z dôležitého letiska pri meste Luhansk, kde čelili ruskému tankovému práporu, uviedla ukrajinská armáda.

Zmeny na postoch

Porošenko v reakcii avizoval zmeny na najvyšších postoch ozbrojených síl. Armáda tiež oznámila, že za uplynulých 24 hodín prišla o ďalších sedem vojakov.

Povstalci v posledných dňoch získali v Doneckom a Luhanskom regióne pevnejšiu pôdu pod nohami a otvorili tiež nový juhovýchodný front južne od Mariupoľu. V nedeľu zaútočili dokonca na hliadkovaciu ukrajinskú loď v Azovskom mori. Ukrajina a Západ obviňujú Rusko z vojenskej podpory povstalcov a tvrdia, že hranice prekračujú ich vojenské kolóny, čo Moskva odmieta.

Vojenská intervencia

Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu povedal, že Rusko nemôže ostať stranou, keď sú zabíjaní ľudia a konanie povstalcov označil za „prirodzenú reakciu tých, čo chránia svoje práva“. Minister zahraničia Sergej Lavrov však pred pondelňajšími rokovaniami kontaktnej skupiny v Minsku zopakoval, že „žiadna vojenská intervencia“ na Ukrajine nie je a že sú za výlučne mierové riešenie.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices