výbor
Zasadnutie výboru EP v Bruseli. PHOTO © European Union- EP.

Europarlament po letných prázdninách ožíva, zasadajú tieto výbory

výbor
Zasadnutie výboru EP v Bruseli. PHOTO © European Union 2014

Poslanci sa po letnej prestávke zvonu púšťajú do práce. Až do štvrtku sa budú venovať práci vo výboroch. Dôležitou témou tohto týždňa budú krízy na Strednom východe, v Afrike a na Ukrajine. Do Parlamentu v týchto dňoch zavítajú talianski ministri, ktorí poslanom prestavia priority talianskeho predsedníctva. Spoločne so šéfom Euroskupiny Jeroenom Dijsselbloemom budú poslanci diskutovať o vyhliadkach hospodárskeho rastu. Viaceré výbory sa budú venovať rokovaniam o budúcoročnom rozpočte.

Zahraničné veci

Poslanci z Výboru pre zahraničné veci budú v utorok rokovať o práve prebiehajúcich krízach v Sýrii, Iraku, Gaze a na Ukrajine. Talianska ministerka zahraničných vecí Federica Mogherini následne predstaví priority talianskeho predsedníctva v oblasti ďalšieho rozširovania EÚ. Počas sobotňajšieho samitu bola Mogherini navrhnutá na post vysokej predstaviteľky únie pre zahraničné veci.

V stredu poobede vystúpi vo výbore pre rozvoj eurokomisárka pre humanitárnu pomoc Kristalina Georgieva. Hovoriť bude o pomoci, ktorú EÚ poskytuje krajinám vo viacerých oblastiach sveta. Približne v tom istom čase privíta výbor pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín eurokomisára Tonia Borga, zodpovedného za rezort zdravia. Ten bude s poslancami diskutovať o epidémii ebola, ktorá momentálne zúri v západnej Afrike.

Na pretras príde aj ruský zákaz dovozu potravín z EÚ. V stredu sa mu bude venovať výbor pre medzinárodný obchod a vo štvrtok o ňom budú diskutovať poslanci z výboru pre poľnohospodárstvo.

Hospodárstvo a rozpočet

Vo štvrtok do Európskeho parlamentu zavíta predseda Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem. Spoločne s poslancami z výboru pre hospodárske a menové veci budú rozoberať riziká, ktoré so sebou môže priniesť pomalý hospodársky rast.

Viac..  Nový írsky premiér chce na summite EÚ apelovať na uznanie palestínskeho štátu

Viaceré parlamentné výbory by mali tento týždeň prijať svoje stanoviská voči navrhovanému rozpočtu na budúci rok. O návrhu sa bude hlasovať počas plenárneho zasadnutia v druhej polovici októbra.

Ostatné

Výbor pre priemysel v utorok schváli rokovací mandát na blížiace sa rozhovory s vládami jednotlivých krajín, týkajúce sa tzv. telekomunikačného balíka. Jeho cieľom je zabezpečiť voľný prístup k internetovým službám a skoncovať s roamingovými poplatkami v rámci EÚ.

Výbor pre životné prostredie sa v stredu dozvie postoj európskych vlád k pestovaniu geneticky modifikovaných potravín.

Poslanci z dopravného výboru budú v ten istý deň spovedať expertov na letectvo ohľadne otázok leteckej bezpečnosti. Tá sa totižto po leteckých haváriách na Ukrajine a v Mali stala dosť pálčivou.

Výbor pre práva žien a rodovú rovnosť organizuje v stredu workshop zameraný na postavenie žien na trhu práce a ich úlohu v politike a podnikaní. Bude sa venovať aj otázke emancipácie žien v rozvojových krajinách a jej vplyve na hospodársky rast.

O red

Odporúčame pozrieť

Europsky parlament

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä voľbu predsedu, podpredsedov a kvestorov

Európsky parlament sa zíde 2. – 4. júla 2019 na svojom prvom zasadnutí. Voľba predsedu …

Consent choices