Slovensko pred najdôležitejším summitom NATO? Nevieme, čo chceme

nato
PHOTO: Flickr.

BRATISLAVA – Iba niekoľko dní pred Summitom NATO vo Walese nemá Slovensko ešte stále jasno v dôležitých otázkach. Tvrdia to analytici, ktorí zároveň apelujú na delegáciu, aby si zosúladila odpovede na prípadné nepríjemné otázky.

Niektorí experti označujú Summit NATO v Cardiffe za najdôležitejší od konca studenej vojny. Preto by sme na čele s prezidentom, ako hlavným veliteľom ozbrojených síl, nemali ostať stáť v kúte, ale jasne naformulovať, s čím tam ideme.

Situácia na Ukrajine je nejasná. Sankcie voči Rusku nečitateľné, navyšovanie rozpočtu obrany v nedohľadne. Z Afghanistanu sa sťahujeme. Aliancia chce v našom regióne posilniť. Čo my NATO? To bude základná otázka pre našu delegáciu.

Obranyschopnosť NATO

„Našou prioritou na Summite je diskutovať a prijať taký balík obranných opatrení pre východnú hranicu NATO, ktorý dá jasne a dopredu najavo, že Aliancia si ochráni každú členskú krajinu,“ hovorí Peter Susko z ministerstva zahraničných vecí.

Minister zahraničných vecí, minister obrany, no hlavným členom delegácie bude prezident. „Malo by sa hovoriť o posilnení obranyschopnosti NATO, o akčnom pláne pripravenosti Aliancie, o postojoch k financovaniu obrany, či o spolupráci s partnerskými, či nepartnerskými krajinami,“ informuje hovorca prezidenta Peter Petrus.

Sila rýchleho nasadenia

Maďari mali kvôli samitu rokovanie vlády, Česi ohlásili možné navýšenie rozpočtu na obranu, Poliaci sú v hre o posilnenie pozície NATO v regióne. My sme zatiaľ navonok toho veľa nepovedali.

Viac..  Nezamestnanosť v eurozóne zotrvala vo februári na 6,5 %

„Ostatné krajiny, aj naši susedia, sa už ústami svojich čelných predstaviteľov už nejakým spôsobom vyjadrili k tým hlavným témam,“ myslí si analytik CEPI Marián Majer. „Prezident Andrej Kiska opakovane hovoril, že na tomto Summite NATO chce a je pripravený prezentovať jasný, zodpovedný a poctivý postoj k našim záväzkom k NATO,“ hovorí Petrus.

Pár dní pred Summitom prišla z ostrovov správa o tom, že 7 členov NATO ide vytvoriť silu rýchleho nasadenia. Najmenej 10 tisíc vojakov má byť reakciou na ruskú agresiu na Ukrajine, píše denník Financial Times.

„Slovensko by malo byť pripravené podporiť opatrenia na zvýšenie viditeľnosti Aliancie vo svojej východnej časti, hoci nejaké jasné stanoviská zatiaľ nezazneli,“ dodáva analytik.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Stefanec

Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

Pred 75 rokmi vznikla jedna z najvýznamnejších medzinárodných organizácií známa pod skratkou NATO. Základným princípom …

Consent choices