Nagy
József Nagy, europoslanec. FOTO: © European Union 2014 - Source : EP.

József Nagy: Európska únia by mala mať väčší vplyv na každodenné životy ľudí

Nagy
József Nagy, europoslanec. FOTO: © European Union 2014 – Source : EP.

Novozvolený europoslanec József Nagy (Most-Híd) sa v Európskom parlamente bude orientovať na práva menšín, nevynechá ani imigrantov. Práve imigrantskú otázku považuje za veľmi dôležitú a teší ho, že sa ňou bude zaoberať aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

V akých výboroch budete zastúpený ako europoslanec?

– Riadnym členom som vo Výbore pre občianske slobody, práva a vnútorné záležitosti a vo Výbore pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín som náhradníkom. Dôvodom výberu bolo, že sa prioritne zaujímam o ochranu menšín a v rámci toho o ochranu národnostných menšín na Slovensku a ich práv. Tiež si myslím, že Európska únia by mala zohrávať väčšiu rolu pri vytváraní nielen technických noriem, ale aj funkčných noriem pre inštitúcie ako sú súdy. Na Slovensku je so súdnictvom akútny problém, s jeho fungovaním ako takým. Od tohto možno odvodiť všetky problémy, či už korupciu, netransparentnosť alebo trestné právo. Ako je možné, že dvojnásobný vrah sa dostane na slobodu, lebo niekto zabudne niečo podpísať? Rovnako ako je ošetrené napríklad obsah vitamínu C v nejakom džúse alebo veľkosť klietky pre sliepky, tak by mohol byť predpis na základe čoho môžu prepustiť obvineného súdy tak v Nemecku, ako aj na Slovensku. Mali by sa posilniť práva Európskej únie ako takej, mala by mať väčší vplyv na každodenné životy ľudí v tých veciach, ktoré nie je možné zabezpečiť na mieste, lebo mocenské štruktúry to nie sú ochotné zmeniť. Druhý výbor súvisí s mojou doterajšej praxou v politike, za posledné dva roky som robil ministra životného prostredia, takže to som nemohol vynechať ako tému.

Pod akú frakciu patríte v Európskom parlamente?

– Pod EPP (pozn. European People’s Party). Mali sme už programovú konferenciu a boli predložené prioritné body, o ktorých sa diskutovalo. Môžem sa pochváliť, že 7 zo 49 definitívnych bodov EPP je ustanovených na základe mojich návrhov. Z týchto priorít sa cez frakciu väčšina dostane aj do priorít predsedu Európskej komisie Junckera. Teším sa z toho, že taká veľká koalícia, ktorá sa teraz vytvorila za Junckerom a Schulzom viac spragmatizovala politiku. Dúfam, že týchto päť rokov prinesie aj výrazné zmeny pre občanov Slovenskej republiky.

Môžete byť konkrétnejší, čo si predstavujete pod spragmatizovaním politiky?

– Namiesto ekonomického rastu ako základnej mantry národnohospodárskej politiky Európskej únie bude blahobyt pre všetkých. To znamená, že nie je už účelné merať všetko zvyšovaním HDP. Automatizácia a produkcia, ktorá vytvára zamestnanosť, najmä priemyselná produkcia, je vysunutá mimo územia Európskej únie. A my zisťujeme, že nárast HDP nijakým spôsobom neovplyvňuje kvalitu života ľudí. To znamená, že bolo načase, aby sme si to už aj makroekonomicky uvedomili. Napríklad by sme nepodporovali poľnohospodárstvo na báze hektárov, ale na báze vytvorenia pracovných miest. Nie je zmysel, aby sme vypestovali čo najviac obilia, ale zmysel je, aby sme dali ľuďom prácu. Lebo už jeden kombajn vám pomaly obhospodári aj desaťtisíc hektárov, no komu to predáte, keď ostatní tam nemajú robotu. Takže táto filozofická zmena ma veľmi zaujala, aj keď som z pravej strany spektra, sám Jean-Claude Juncker je tvrdý pravičiar, ale jednoducho už aj pravicová politika sa mení. Mení sa k sociálnemu. A treba povedať, že nielen socialisti majú jediný patent na to, aby sa ľudia mali dobre a mali istoty.

Čo očakávate ako nový europoslanec od spolupráce s kolegami?

– Čo sa týka spolupráce so slovenskou delegáciou, zatiaľ môžem služobne starších kolegov iba pochváliť, lebo pomáhajú, podávajú pomocnú ruku a sami ponúkajú informácie, ktoré pre nás majú veľmi vysokú hodnotu. Samozrejme, že vždy budú politické rozdiely a iný politický cieľ.

A ako si zvykáte na nový pracovný priestor?

– Keďže som bol dva roky jedným z delegátov, teda člen parlamentnej misie pri Rade Európy, fungovanie systému poznám. Samozrejme, je to iná práca ako u nás v slovenskom parlamente. Z časti je lepšie zorganizovaná, z časti možno povedať, že je niekedy menej demokratická, čo sa týka napríklad faktických poznámok. Je v plnej moci predsedu dať alebo nedať niekomu slovo. Musíme si uvedomiť, že v slovenskom parlamente niektorí vedú nekonečné jalové diskusie, ktoré už potom vyháňajú poslancov zo sály, a potom sa veci neposúvajú dopredu. Takže tu to v tomto zmysle kvitujem. Obmedzenie dĺžky príhovoru na určitý čas, to by som odporúčal zaviesť na Slovensku, lebo podstata veci sa dá vyjadriť v niekoľkých minútach.

Viac..  Europoslanec Peter Pollák: Niektoré plány európskych politikov sú nerealizovateľné

Aké sú vaše ambície, čo si kladiete za cieľ na nadchádzajúcich päť rokov?

– Beriem to tak, že človek je tu takým poslancom na dvoch pilieroch. Na jednej strane musí obhajovať našich voličov. Ja som zaviazaný mojim voličom, ktorí boli väčšinou z južného Slovenska a väčšinou maďarskej národnosti. Proste obyvatelia, ktorí pociťujú teraz na Slovensku silný hendikep oproti ostatným častiam Slovenska. Preto mám záväzok obhajovať tu jednak slovenské, jednak juhoslovenské záujmy, či hospodárske alebo politické.

S tým zrejme súvisí aj vaše zaradenie do výboru…

– Cítim sa ako politik pre Európu. To znamená, že sa vo výbore LIBE (pozn. Výbore pre občianske slobody, práva a vnútorné záležitosti) chcem venovať otázkam imigrantov. Zatiaľ to Slovensko netrápi, ale nevieme ako to bude pokračovať na Ukrajine. No celkovo Európu ovplyvnili státisíce ilegálnych ekonomických imigrantov zo severnej Afriky alebo z Blízkeho východu. Aj keď Európska únia a jednotlivé krajiny s tým až latentne bojujú, vedia, že dlhodobo potrebujú prisťahovalcov kvôli demografickej krivke, ktorá v rozvinutých krajinách upadá. Preto ma potešilo Junckerovo vyhlásenie, že bude iniciovať vytvorenie oficiálnej imigračnej politiky, podobnej ako majú USA, Kanada a Austrália. Ja by som chcel iniciovať pilotný projekt, ktorý by spustil propagačnú kampaň priamo v krajinách pôvodu ilegálnych imigrantov. Táto kampaň by povedala veľmi jasnou rečou za akých podmienok sa dá dostať azyl v Európskej únii. Čo imigrantov čaká, keď vstúpia na európsku pôdu bez povolení. Lebo často až potom, keď prídu sem, zistia do akej situácie sa dostali. A nevedia sa vrátiť, lebo za cestu zaplatili všetko, čo mali.

Čo si myslíte o rekordne nízkej účasti slovenských občanov na Eurovoľbách 2014?

Tak jednoznačne som čakal vyššiu. Myslel som si, že predsa len po piatich rokoch môžeme povedať, že sme úspešne zvládli ochranu eura, krízu, ktorá mohla dopadnúť oveľa horšie aj pre Slovákov. Samozrejme nikdy nebude tak dobre, aby sme nepovedali, že by mohlo byť aj lepšie. No prekvapilo ma to, lebo aj v krajinách, ktoré sú v oveľa horšej ekonomickej situácii, ktoré oveľa viac postihla kríza, mali vyššiu účasť. Myslím si, že je to veľká výzva pre našich poslancov, aj pre naše politické strany, a takisto aj pre médiá. Lebo aj oni nesú diel zodpovednosti za to, akým spôsobom sa to prezentuje. Môžem povedať, že ako človek maďarskej národnosti občas sledujem verejnoprávnu maďarskú televíziu a tá nepomerne viac informuje o európskom dianí. Preto sa tam ľudia stotožňujú s tým, že sú Európania a že majú do toho čo hovoriť. Maďari mali 36% účasť, my 13%.

A vaša spokojnosť s kampaňou?

Za seba môžem povedať, že som sa sem dostal prekrúžkovaním, bol som dvojka na kandidátskej listine Mostu-Híd. Preto výsledok volieb z osobného hľadiska hodnotím úspešne, aj vďaka tomu, že som sa prekrúžkoval na čelo kandidátky. Ale aj z toho dôvodu, že v tej oblasti, kde mám elektorát, teda na južnom Slovensku, tak tam bola priemerná účasť, myslím že cez 20%. Takže oproti celému priemeru Slovenska sme to vedeli celkom dobre zmobilizovať. Aj z toho dôvodu si myslím, že môžem byť spokojný.

Ďakujeme za rozhovor, na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec József Nagy.

O mon

Odporúčame pozrieť

Nemecko potrebuje viac imigrantov, tvrdí šéf federálneho úradu práce

Nemecko vzhľadom na starnutie obyvateľstva potrebuje výrazne viac prisťahovalcov, aby kompenzovali nedostatok pracovnej sily. Uviedol …

Consent choices