Komisia dáva krajinám 47 miliónov EUR na obnovu po prírodných živloch, Slovensko medzi nimi nie je

povodne
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Komisár EÚ pre regionálnu politiku, Johannes Hahn oznámil rozhodnutie Komisie, ktorá chce pomôcť Taliansku, Grécku, Slovinsku a Chorvátsku finančným balíkom vo výške takmer 47 miliónov eur. Podporný balík má krajinám pomôcť postaviť na nohy oblasti, ktoré boli koncom roka 2013 a začiatkom 2014 postihnuté sériou prírodných katastrof.

Pre Taliansko, ktoré zasiahli záplavy v novembri 2013 sa odhaduje približne 16,3 milióna eur. Grécko postihnuté zemetrasením a následne ďalšími silnými otrasmi dostane 3,7 milióna eur. Slovinsko a Chorvátsko, ktoré zasiahli silné snehové búrky v januári a februári roku 2014 sa poskytne pomoc vo výške 18,4 a 8,6 milióna eur.

Komisár Hahn, ktorému je zverený Fond solidarity povedal: „Výška navrhovanej finančnej pomoci pomôže Taliansku, Grécku, Slovinsku a Chorvátsku dostať sa z katastrof a pokryje náklady na záchranné operácie v postihnutých oblastiach. Tieto peniaze sú určené na bezprostredné odstránenie škôd napáchaných katastrofami.“

Podpora z Európskeho fondu solidarity musí byť schválená aj Radou a Európskym parlamentom. Hneď ako sa tak stane sa finančné prostriedky dostanú do postihnutých oblastí spomínaných štyroch členských štátov. Peniaze by mali predovšetkým pomôcť obnoviť infraštruktúru a služby. Tiež by sa z nich mali hradiť záchranné operácie i časť nákladov na upratovanie a obnovovanie postihnutých miest.

Viac..  Peter Pollák: 40% energie spotrebuje vykurovanie budov, toto číslo musíme znížiť

O vik

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices