Európska komisia posiela do Iraku humanitárnu pomoc, kríza sa rapídne zhoršuje

iraq
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Humanitárna kríza v Iraku sa rapídne zhoršuje. Pretrvávajúci konflikt zasahuje obyvateľstvo naprieč celou krajinou. Irak potrebuje núdzové opatrenia a pomoc. Európska komisia reaguje humanitárnou pomocou a využíva všetky dostupné prostriedky. Do pomoci sa zapájajú členské štáty prostredníctvom Koordinačného núdzového strediska Európskej komisie. Avšak kríza už presahuje možnosti medzinárodných spoločností.

Kristalina Georgievova, komisárka EÚ pre medzinárodnú spoluprácu, humanitárnu pomoc a krízové opatrenia, navštívila Irak tento rok dvakrát – v marci a auguste. Jej cieľom bolo posúdiť stav v krajine po prílive sýrskych utečencov a rastúcom percente vysídľovania irackých miest. Tiež sa chcela ubezpečiť, že Európska humanitárna pomoc dosiahla v oblasti stanovené pokroky. Na svojej druhej návšteve so švédskym ministrom zahraničných vecí opätovne potvrdila snahu EÚ, pokračovať v humanitárnej pomoci v Iraku.

Ako reakciu na rýchlo sa zhoršujúcu situáciu aktivovala EÚ mechanizmus civilnej ochrany, ktorého cieľom bolo uľahčiť a podporiť rýchle nasadenie humanitárnych jednotiek. Išlo o uľahčenie práce odborníkom, ktorí majú znalosti o kríze v Iraku, ale aj zjednodušenie prístupu materiálnej pomoci civilistom. Desať členských štátov poskytlo základnú pomoc prostredníctvom takzvaného „humanitárneho vzdušného mostu“. Sú to Rakúsko, Belgicko, Dánsko, Francúzsko, Nemecko, Maďarsko, Taliansko, Holandsko, Švédsko a Spojené kráľovstvo. Vykonalo sa už viac ako 20 letov za účelom prepravy potravín i vecí potrebných na prežitie ako spacie vaky, či zdravotnícky materiál.

Viac..  Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

Pre obdobie 2014-2020 bude do Iraku poslaných okolo 78 miliónov eur. Aj napriek náročnej bezpečnostnej situácii sa financie zamerajú predovšetkým na posilnenie právneho štátu a dodržiavanie ľudských práv, či podporu vzdelávania a zjednodušenie prístupu k trvalo udržateľným zdrojom energie.

O vik

Odporúčame pozrieť

Únia pošle štyri milióny eur zraniteľným obyvateľom Iraku

Európska únia (EÚ) vyčlenila ďalšie štyri milióny eur na pomoc zraniteľným osobám v Iraku, ktoré …

Consent choices