Čo s ebolou? Poslanci diskutovali s komisárom zodpovedným za zdravie Toniom Borgom

ebola
PHOTO: Flickr.

Členovia výboru pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín sa stretli s eurokomisárom zodpovedným za zdravie Toniom Borgom. Ten počas svojho príhovoru zdôraznil, že EÚ má „morálnu povinnosť“ poskytnúť zasiahnutým krajinám pomoc. Navyše, „čím viac zabránime šíreniu nákazy, tým menšia je možnosť, že sa dostane do Európy,“ dodal. Poslanci súhlasia s jeho názorom, že musíme vyvinúť väčšiu snahu, no zaujíma ich, ako sa bude samotná pomoc aj výskum financovať.

Eurokomisár poslancov ubezpečil, že „riziko šírenia nákazy po Európe je veľmi nízke“, keďže choroba sa prenáša len kontaktom s nakazenou osobou. Navyše v Európe máme vysoké hygienické štandardy. Verí, že členské štáty sú pripravené popasovať sa možnými prípadmi, no podľa jeho slov aj tak musíme ostať v strehu.

Obmedzené zdroje

Nemecký poslanec zo skupiny EĽS Peter Liese zdôraznil dôležitosť pomoci zasiahnutým krajinám. „Inak tu budeme mať obrovskú katastrofu,“ varoval.

Jeho krajan Matthias Groote z frakcie S&D zastáva ten istý názor, no kladie si otázku, či bude možné uvoľniť z rozpočtu EÚ potrebné finančné prostriedky. Afrike musíme „stáť po boku, a na to potrebujeme peniaze“,povedal.

Na humanitárnu pomoc pri tejto epidémii EÚ vyčlenila od marca tohto roku 11,9 miliónov eur. Do terénu vyslala kvalifikovaný personál a poskytla aj potrebné zdravotnícke zariadenia. Komisár Borg ohľadom rozpočtu oznámil, že Komisia plánuje uvoľniť rozpočtové prostriedky určené na rozvoj a použiť ich na okamžitú humanitárnu pomoc.

Viac..  Európsky parlament prijíma preukaz pre osoby so zdravotným postihnutím pre celú EÚ

Financovanie výskumu

Výskumy niektorých ochorení nie sú komerčne rentabilné, no viacerí poslanci sú názoru, že aj tak je potrebné ich financovať, pretože ich výsledky nám môžu byť užitočné v budúcnosti. Britská poslankyňa zo skupiny ALDE Catherine Bearder spomenula výskum, ktorý momentálne prebieha v Oxforde a v rámci ktorého sa má čoskoro začať testovanie na ľuďoch – dobrovoľníkoch. Pripomenula, že tento výskum bolo možné uskutočniť„len preto, lebo inštitút získal finančné prostriedky od EÚ“.

Zákaz lietania

Tonio Borg s poľutovaním poznamenal, že zákaz lietania do postihnutých krajín celú situáciu len zhoršil, keďže humanitárny personál ani dobrovoľníci sa tam nemajú ako dostať. Podľa jeho slov „musíme izolovať nákazu, a nie zasiahnuté krajiny“.

Tohtoročná epidémia eboly v západnej Afrike je rekordná nielen v počte nakazených a obetí, ale aj vo veľkosti územia, ktoré zasiahla. Do 26. augusta bolo zaznamenaných viac ako 3000 prípadov a 1552 úmrtí.

O red

Odporúčame pozrieť

ebola

Na východe Konga sa snažia zastaviť nové ohnisko eboly

Zdravotnícki predstavitelia v africkom Kongu potvrdili v nedeľu ďalšie prepuknutie eboly na východe krajiny, štvrté …

Consent choices