Konkurencieschopnosť Slovenska je mimoriadne nepriaznivá

parlament
PHOTO: Flickr.

BRATISLAVA – Slovenská republika sa v rebríčku konkurencieschopnosti Svetového ekonomického fóra umiestnila na 75. mieste. Oproti minulému roku si tak polepšila o tri pozície. Vyplýva to zo Správy o globálnej konkurencieschopnosti 2014-2015, o ktorej informovala Podnikateľská aliancia Slovenska.

Slovenskej republike sa podarilo v rebríčku konkurencieschopnosti Svetového ekonomického fóra poskočiť zo 78. na 75. miesto. Aj napriek zlepšujúcemu trendu sa naša krajina nedostala do prvej polovice rebríčka, v ktorej sa nachádza väčšina krajín Európskej únie.

Nepriaznivá situácia

Riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska Róbert Kičina tvrdí, že obrat vo vývoji hodnotenia Slovenska spôsobilo najmä zvýšenie makroekonomickej stability, klesajúci deficit a intenzívnejší boj vlády s daňovými únikmi.

Pozícia Slovenska v rebríčku je aj naďalej veľmi nepriaznivá a je potrebné realizovať ďalšie opatrenia na zvýšenie našej konkurencieschopnosti. Patrí sem zlepšenie fungovania verejných inštitúcií, súdnictva, boj proti korupcii, zníženie administratívneho zaťaženia a zvýšenie atraktívnosti daňového systému.

Vedie Švajčiarsko, V4 kraľujú Česi

Svetové ekonomické fórum v tomto roku zaradilo do hodnotenia 144 krajín z celého sveta. Na vrchole rebríčka sa už šiesty rok po sebe umiestnilo Švajčiarsko. Singapur si udržal druhú priečku a USA sa posunuli z minuloročného piateho na tohtoročné tretie miesto.

Viac..  Vladimír Bilčík: Nielen Rusi sa snažia ukryť svoje majetky, musíme mať pravidlá na ich habanie

Medziročne si výrazne polepšila Česká republika, keď sa dostala na 37. miesto zo 46. pozície a stala sa tak lídrom v regióne krajín Visegrádskej štvorky. Poľsko si mierne pohoršilo, pričom kleslo na 43. zo 42. priečky. Maďarsko sa posunulo o 3 miesta nahor a obsadilo v tomto roku 60. miesto.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca: Na quero si už nikto nespomenie, vyberať strategické investície musíme na základe analýz

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. STEP …

Consent choices