Na Ukrajinu mieria americkí vojaci, zúčastnia sa vojenských cvičení

vojaci
Americkí vojaci. PHOTO: Ilustračné Flickr.

WASHINGTON – Pentagon oznámil, že na cvičeniach na západe Ukrajiny sa zúčastnia i americkí vojaci. Prvýkrát tak budú v krajine prítomné americké pozemné sily.

Cvičenia sa majú začať budúci týždeň. Zúčastní sa ich dvesto amerických vojakov. Na každodenných cvičeniach Rapid Trident bude prítomných vyše tisíc vojakov z pätnástich krajín. Manévre nebudú zahŕňať ostrú streľbu.

NATO tak chce splniť záväzok svojej pomoci Ukrajine. Hovorca Pentagonu plukovník Steve Warren povedal, že mierové cvičenia sa uskutočnia od 16. do 26. septembra.

Nevojenská pomoc

Trénovať sa budú operácie konvojov, hliadkovanie a metódy ako čeliť nastraženým výbušným zariadenia. Podľa Warrena tam budú prítomní Američania brigády umiestnenej v Taliansku.

Pentagon tiež oznámil, že dodal na Ukrajinu ďalšiu nevojenskú pomoc vrátane heliem, robotov na zneškodňovanie výbušnín, karimatiek, búnd, rádií a podobne.

 

Paľba pokračuje

Ukrajinská armáda je v stave zvýšenej pohotovosti neďaleko prístavu Mariupol. Vojaci sú pripravení odraziť možný útok proruských povstalcov, uviedol nemenovaný ukrajinský vojenský zdroj.

Reagoval tak na informácie o tom, že povstalci postupujú smerom k polmiliónovému prístavnému mestu. Proruskí separatisti ostreľujú aj letisko v Donecku. To ešte stále ovláda ukrajinská armáda.

Viac..  Vyhlásenie Komisie a vysokého predstaviteľa pri príležitosti Medzinárodného dňa žien

„Letisko sme obkľúčili, ukrajinským vojakom neostáva nič iné, ako sa vzdať,“ uviedol šéf proruských ozborjencov Vladimir Kononov.

Rozsiahly útok na donecké letisko podnikli rebeli už na konci mája. O život vtedy prišlo vyše päťdesiat povstalcov.

Rebeli údajne pripravujú útok na prístav Mariupol. „Všetky naše divízie sú v stave vysokej pohotovosti a pripravujú sa na odpoveď na prípadný útok,“ uviedol ukrajinský vojenský zdroj.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v stredu povedal, že Rusko je pripravené podniknúť „praktické kroky k deeskalácii“ situácie na Ukrajine. Podmienkou ale je, že kyjevská vláda musí viesť priame rozhovory so separatistami na východe krajiny.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices