Slovensko má výhrady proti sankciám voči Rusku

Fico
Robert Fico, predseda Vlády SR. PHOTO: Flickr.

BRATISLAVA – Slovensko má výhrady k návrhu Európskej komisie na rozšírenie sankcií voči Rusku. Bratislava nechce, aby sa opatrenia dotkli obchodu s niektorými výrobkami a finančného sektoru.

Novinárom to oznámil premiér Robert Fico po mimoriadnej schôdzi vlády, ktorá sa zaoberala novým balíkom protiruských sankcií. Fico opätovne kritizoval samotné sankcie, zároveň ale dodal, že Slovensko nechce v tejto otázke narušiť jednotu Európskej únie.

Vyvážanie do Ruska

Ficova vláda nesúhlasí najmä s tým, aby sa sankcie vzťahovali na niektoré produkty takzvaného dvojitého užitia, teda na výrobky použiteľné v civilnom a vojenskom sektore.

„Požiadali sme o vyčlenenie niektorých produktov z tohto zoznamu. Žiadame, aby niektoré produkty, ktoré sú dnes na zozname sankcií, zostali nesankcionované. A aby sme mohli tieto produkty vyvážať do Ruska,“ prehlásil bez podrobností Fico.

Sankcie mimo Sberbank

Slovenská vláda sa taktiež vyslovila preto, aby Európska únia nezakázala vývoz produktov dvojitého užitia civilným odberateľom v Rusku.

Viac..  Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Slovensko chce taktiež dosiahnuť, aby sankcie nepostihli slovenskú pobočku ruskej banky Sberbank.

Výhrady voči návrhu rozšírenia sankcií voči Rusku má aj Česká republika. Rovnako ako Slovensko uplatní pripomienky najmä v prípade tovaru použiteľného v civilnom aj vojenskom sektore. Cieľom je ochrana strojárenského exportu.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Sankcie …

Consent choices