beňová
Monika Flašíková Beňová, europoslankyňa. PHOTO © European Union 2014

M. Flašíková Beňová: Sankcie sú trestom za zlyhanie európskej diplomacie

beňová
Monika Flašíková Beňová, europoslankyňa. PHOTO © European Union 2014

Pretrvávajúce napätie na východnej Ukrajine a stým spojená obchodná vojna medzi Európskou úniou (EÚ) a Ruskou federáciou je do značnej miery spôsobená zlyhaním európskej diplomatickej služby na čele s Catherine Ashtonovou. Dôsledky týchto pochybení budeme znášať ešte veľmi dlho aj v prípade, že sa konflikt časom podarí urovnať.

Situácia na východnej Ukrajine a postupne sa prehlbujúce ekonomické sankcie voči Ruskej federácii spôsobujú, že po krátkom oživení musí EÚ opätovne čeliť hospodárskym ťažkostiam. „Jednou z príčin vzniku celej situácie je fatálne zlyhanie európskej diplomacie, ktorá konfliktu v Európe jednoducho nedokázala zabrániť. Trestom za túto jej neschopnosť sú sankcie, ktorých dôsledky musia znášať jednotlivé členské štáty,“ uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu (EP) Monika Flašíková Beňová.

Podľa nej zároveňnejde len o okamžitý dosah sankcií, ale aj o obmedzenie obchodných príležitostí na ruskom trhu do budúcnosti. „Nemôžeme byť naivní a myslieť si, že po prípadnom ukončení konfliktu budú tovary vyrobené v EÚ všetci v Rusku okamžite vítať s otvorenou náručou. Chyby európskej diplomacie sa nám budú bohužiaľ vracať ešte dlho po skončení bojov,“ poznamenala europoslankyňa a dodala, že je viac ako žiaduce v tejto oblasti niečo reálne ukázať a nie sa len vyhovárať, že všetky dostupné diplomatické nástroje už boli využité.

Viac..  EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael, Blanár je proti

Doplnila tiež, že absolútne nerozumie úvahám o tom, že sa Slovensko a jeho vláda prípadným odmietnutím ďalších sankcií stavia proti úsiliu o dosiahnutie mieru vo východných častiach Ukrajiny. „Sú to absolútne scestné tvrdenia. Prioritou predsa musí byť aj poukazovanie na vlastné hospodárske a ekonomické záujmy,“ poznamenala. Pripomenula tiež, že sa veľmi podceňuje fakt, že Slovensko, ako jedna z mála krajín Únie vďaka tranzitu plynu poskytlo Ukrajine okrem slovnej podpory aj reálnu pomoc. „Ako príklad správneho postoja sa spomína Francúzsko a jeho pozastavenie dodávky vojnových lodí pre ruskú armádu. Podľa mňa tu bude dôležité dozvedieť sa najmä to, kto toto rozhodnutie v konečnom dôsledku zaplatí,“ uzavrela poslankyňa.

O red

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices