EÚ plánuje užšiu spoluprácu s Čínou. Budú sa tiež hodnotiť pokroky v rámci HPPD

vassiliou
Androulla Vassiliou. PHOTO: Flickr.

Európska únia plánuje užšiu spoluprácu s Čínou v oblasti vzdelávania, kultúry a politiky v oblasti mládeže. Spolupráca by sa mala konať aj v nových oblastiach, ktoré sa týkajú rodovej rovnosti či úsilí o riešenie problému násilia páchaného na ženách.

Obsahom sú nové prioritné oblasti „High level people to people dialogue“ (HPPD) medzi Čínou a EÚ, ktorého cieľom je budovať dôveru a porozumenie medzi národmi oboch regiónov.

Už onedlho má Androulla Vassiliouová, európska komisárka pre vzdelávanie, kultúru, viacjazyčnosť a mládež spolu s čínskou podpredsedkyňou Liu Yandongovou hodnotiť doterajšie výsledky HPPD od uvedenia na trh, ktoré sa konalo pred dvomi rokmi. Okrem toho sa budú obe predstaviteľky zaoberať ďalšími oblasťami, ktoré by mohli predstavovať spoluprácu Číny a EÚ v budúcnosti. Diskutovať sa má aj o novom projekte na podporu kultúrnych festivalov v Číne.

Viac..  Horizont Európa: 1,25 miliardy eur na podporu špičkového výskumu

Komisárka Vassiliouová chce pri rokovaniach upozorniť podpredsedkyňu Čínskej vlády na príležitosti pre čínskych študentov a výskumných pracovníkov prostredníctvom programu Erasmus. Možnosti ponúka aj nový program EÚ pre vzdelávanie, odbornú prípravu, mládež a šport pod názvom Marie Curie Actions. Okrem iného prednesie komisárka prejav študentom v Xi´an Jiao Tong University, ktorá sa podieľa na zvýšení kompatibility vzdelávacích systémov a prekonávaní prekážok.  

O vik

Odporúčame pozrieť

UEFA sa dohodla s Európskou komisiou, spoločne budú bojovať proti rasizmu a korupcii v športe

Predseda Komisie Barroso, komisárka pre šport Androulla Vassiliou a prezident Európskej futbalovej federácie Platini podpísali dohodu …

Consent choices