Médiá pod kontrolou Kremľa priznali ruských bojovníkov na Ukrajine

vojak
PHOTO: Flickr.

MOSKVA – Ruské štátne médiá v piatok prvýkrát informovali o úmrtí Rusov, ktorí bojovali v radoch separatistov na východe Ukrajiny. Televízne stanice Rossija, Pervij kanal a NTV hovoria o ruských občanoch, ktorí na Ukrajine bojujú, ako o dobrovoľníkoch.

V poslednej dobe o utajovaných pohreboch Rusov zabitých v bojoch na Ukrajine hovorili kriticky ladené médiá, tentokrát sa ale správy o pohrebe jedného z nich dostali aj na program televíznych staníc, ktoré o tejto citlivej téme doposiaľ mlčali. Podľa britskej televízie BBC sa ruskí občania spoliehajú práve na informácie štátnych televízií.

Televízne reportáže plné vlasteneckej rétoriky upozorňujú na slovanskú vzájomnosť a o mŕtvych hovoria ako o hrdinoch, ktorí sa na stranu povstalcov pridali z idealizmu.

O mŕtvom Anatolijovi Travkinovi, ktorý zahynul na Ukrajine, napríklad NTV hovorila ako o dobrovoľníkovi, ktorý už nedokázal udalosti na Ukrajine len nečinne sledovať. Ide o 28 ročného muža, ktorý sa toto leto oženil, oznámila televízia Pervij kanal.

Anatolij TravkinZdroj: 1tv.ru

Jeho teta, bola jedinou príbuznou, ktorá sa k smrti Travkina vyjadrila. „Chcel slúžiť svojej vlasti. Položil život za nás všetkých,“ povedala.

NTV na pohrebe vyspovedala niekoľko vojnových veteránov. Jeden z nich sa nebál povedať, že je hrdý na svojich kolegov, ktorí sa pokúšajú zabrániť zverstvám páchaným v Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, píše BBC.

Návrat do sovietskych čias

Viac..  Peter Pollák: Novinárom musíme zaručiť, aby nepísali pod tlakom, ale slobodne

Iná ruská štátna televízia Rossija zverejnila vyhlásenia veteránov, ktorí boj po boku separatistov považujú za „internacionalistickú povinnosť“, odrážajúc rétoriku sovietskej invázie do Afganistanu v roku 1979.

„Dokým existuje ruský svet, postavíme sa zaň,“ povedal veterán sovietskej invázie do Afganistanu. „Títo muži si vykonali svoju povinnosť, bratskú povinnosť, patrí im večná sláva,“ dodal.

Rossija vyhlásila, že v doneckej a luhanskej milícii bojuje až štyritisíc Rusov.

Dvetisíc ruských obetí

Moskva však naďalej radikálne popiera, že by sa ruskí vojaci zúčastňovali bojov na Ukrajine. Aj správy NATO ukazujú, že u našich východných susedov bojuje minimálne tisíc ruských vojakov. 

Podľa hovorcu ukrajinskej armády Andrija Lysenka bolo vo vojne na východe krajiny zabitých už zhruba dvetisíc občanov Ruska. Tvrdí, že sú medzi nimi vojaci pravidelných síl i ďalší bojovníci.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Stefanec

Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

Pred 75 rokmi vznikla jedna z najvýznamnejších medzinárodných organizácií známa pod skratkou NATO. Základným princípom …

Consent choices