Brusel dá chudobným štátom v Karibiku a Tichomorí 339 miliónov EUR

chudoba
chudoba. PHOTO: Flickr.

Andris Piebalgs odsúhlasil počas zasadnutia Tretej medzinárodnej konferencie OSN o malých ostrovoch a rozvojových štátoch chudobným krajinám stovky miliónov eur. Chce podporiť zaostalé štáty a ostrovy na planéte.

Peniaze majú poslúžiť na rozvoj rôznych sektorov, ktoré sú pre krajinu nevyhnutné, pričom v každom štáte budú podporené max. tri oblasti. Pre nestabilné štáty bude existovať možnosť až štyroch. Najčastejšie pôjde o financovanie rozvoja udržateľných zdrojov, verejných financií, zdravia, podpory zamestnanosti a inovovania ekonomickej klímy, rozvoja vidieka a kvality vodných zdrojov. Týka sa to rozvojových štátov v Karibiku, Tichomorí a afrického ostrova Cape Verde. Od finančnej podpory si dané krajiny aj Únia sľubujú celkové zvýšenie životnej úrovne, väčšej konkurencieschopnosti a ekonomickej samostatnosti. Dodnes už Únia takto pomohla 30,5 miliardami eur.

„Pre Európsku úniu je dôležité, aby naše programy boli vypracované v úzkej spolupráci s našimi partnerskými krajinami. Na základe jednotlivých politík a stratégií vlád sa odrážajú ich deklarované potreby. To je spôsob, ako zabezpečiť, aby programové dokumenty boli skutočne určené na podporu oblastí, kde EÚ môže vytvoriť pridanú hodnotu,“dodal komisár Piebalgs.

Viac..  Jozef Mihál podrobne o norme Euro 7: Čo to bude znamenať pre automobilky a pre ľudí

Tento program platí na obdobie rokov 2014 až 2020 a týka sa krajín pacifickej oblasti: Cookových a Marshallových ostrovov, Mikronézie, Nauru, Niue, Palau, Samoy,  Timoru, Tonga, Tuvala. Celkovo im potečie 162 miliónov.

Z Karibiku sa podpora dotkne Barbadosu, Dominici, Antiguy a Barbudy, Grenady, Guyany, Jamajky, Svätej Lucie, Sv. Vincenta a Sv. Krištofa, Trinadadu a Tobaga. Do tejto oblasti pôjde 122 miliónov.

Cape Verde, ostrov pri pobreží Senegalu, dostane na zlepšenie riadenia vládnych inštitúcií 55 miliónov eur.

O mve

Odporúčame pozrieť

V. Remišová: Rozvoj súčasnej kultúry a umenia podporíme grantmi vo výške takmer 1,4 milióna eur

Pokračujeme v podpore kultúry a umenia. Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) rozdelí …

Consent choices