EÚ odložila nové sankcie, verí v prímerie

putin
PHOTO: redakcia/Flickr.

BRUSEL – Európska únia v pondelok formálne schválila podobu nových protiruských sankcií, schválených v piatok. Ich platnosť však o niekoľko dní odložila s ohľadom na nádejné prímerie, ktoré momentálne panuje na Ukrajine.

Sankcie EÚ mali pôvodne začať platiť v utorok, ich zverejnenie sa však odkladá. Posledným termínom by mal byť koniec tohto týždňa. Cieľom tohto posunu je vytvorenie časového priestoru, ktorý umožní sledovať vývoj na východe Ukrajiny. Informoval o tom stály predseda rokovaní členských krajín Herman van Rompuy.

Diskusia o prípadnom čiastočnom či úplnom prehodnotení podoby balíku obmedzujúcich opatrení je závislá od diania priamo na mieste. Sankcie EÚ majú podľa dostupných informácií obmedziť prístup veľkých ruských ropných a iných firiem s väčšinovou štátnou účasťou na finančné trhy.

Mali by tiež ešte viac obmedziť vývoj niektorých technológií a tovarov z Únie do Ruska. Opäť by mal byť rozšírený zoznam osôb, ktorým EÚ zmrazí majetok a zakáže cesty.

Viac..  ECB by mohla začať znižovať úrokové sadzby skôr, než sa očakáva

Bez odozvy to neostane

Moskva už na prípadné nové sankcie zareagovala. Ruský premiér Dmitrij Medvedev ich označil za hlúpy nápad a vyhlásil, že po vlnách sankcií už budú konať aj oni.

„My nie sme tí, ktorí toto všetko začali. Po vlnách sankcií už musia prísť rozhodnutia z našej strany,“ povedal.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices