Brusel: Prinášať mier a stabilitu do širšieho susedstva EÚ musí byť našou prioritou

vlajka
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Na nedávnom stretnutí vysokých predstaviteľov Európskej únie sa riešili otázky zahraničnej politiky. Prítomní boli Elmar Brok, predseda Výboru pre zahraničné záležitosti, Kristalina Georgieva, eurokomisárka pre medzinárodnú spoluprácu, humanitárnu pomoc a krízové opatrenia a generálny tajomník Európskej služby pre vonkajšiu činnosť (ESVČ) Pierre Vimont.

Účastníci rokovali najmä o potrebe kontroly na hraniciach s Ukrajinou. Okrem toho je podľa nich nevyhnutné posilniť sankcie voči Rusku, ak nebude schopné spolupráce.  EÚ by sa tiež mala zamerať na sprostredkovanie dialógu medzi ukrajinskými a ruskými lídrami.

Brusel má v pláne orientovať sa aj na dianie na Blízkom východe a vypracovať jednotnú stratégiu. Kľúčovou je oblasť Iraku a Sýrie, kde pôsobí militantná skupina Islamský štát (IS). EÚ sa bude snažiť všetkými možnými spôsobmi podporovať irackú a kurdskú regionálnu vládu v ich boji proti IS. Ide najmä o humanitárnu pomoc, ale aj o dodávku zbraní do ohrozenej oblasti.

Brusel bude aj na čele snahy o zachovanie prímeria medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi. A dôležité je tiež pozorovať situáciu v Líbyi, ktorá môže mať dopad na stabilitu členských štátov. Je potrebné posilniť politický dialóg, budovanie štátu a reformy bezpečného sektora v nestabilnej oblasti.

Viac..  Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

„Súčasné krízy v susedstve EÚ znovu ukazujú, že silná, aktívna a ambiciózna zahraničná politika EÚ je životne dôležitá pre každý členský štát EÚ. Prinášať mier, stabilitu a prosperitu do širšieho susedstva EÚ musí byť našou prvoradou a najvyššou prioritou. To si tiež vyžaduje silnú osobnosť na najvyššom poste, ktorá bude schopná viesť a dať všetku energiu a zdroje EÚ a členských štátov na obranu našich záujmov a hodnôt,” doplnil po stretnutí Elmar Brok.

Výsledky rokovania sa dostanú ku všetkým ministrom zahraničných vecí EÚ, pričom širšia diskusia o zahraničnej politike bude ešte pokračovať. 

O mon

Odporúčame pozrieť

Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil …

Consent choices