Trestikova - soukromy-vesmir
Súkromný vesmír. PHOTO: Helena Třeštíková.

Časozberný dokument, aj v Európe máme filmárku svetového formátu. Je ňou Helena Třeštíková

Trestikova - soukromy-vesmir
Súkromný vesmír. PHOTO: Helena Třeštíková.

Medzinárodný filmový festival Cinematik uvedie profil významnej českej režisérky a držiteľky Európskej filmovej ceny Heleny Třeštíkovej, ktorý pre festival zostavil Peter Kerekes. Obaja dokumentaristi sa festivalu taktiež zúčastnia a budú viesť spoločný master class. 9. ročník festivalu Cinematik sa uskutoční v dňoch 10. – 15. septembra v Piešťanoch.

Časozberný dokument Manželské etudy a jeho pokračovanie po 20 rokoch

Helena Třeštíková je filmárkou európskeho formátu, ktorá sa preslávila tvorbou časozberných dokumentov. Tento spôsob práce, keď svojich protagonistov nakrúca v priebehu mnohých rokov, jej dovoľuje zachytiť premeny postáv, no taktiež spoločnosti v neobyčajnej hĺbke. Preslávila sa ešte v 80. rokoch seriálom Manželské etudy, v ktorom sledovala počas 6 rokov mladé manželské páry. K protagonistom sa neskôr vrátila, aby zistila, ako ich život pokračoval po dokončení seriálu, čím vznikli Manželské etudy po 20 rokoch. Práve z týchto dvoch seriálov budú môcť diváci vidieť po dva diely a spoznať tak príbehy dvoch rodín v priebehu desaťročí.

Všetci máme svoj „Súkromný vesmír“

Vo výbere sa nachádzajú aj nové filmy. Súkromný vesmír nakrúcala Třeštíková 37 rokov, počas ktorých sa k svojim protagonistom pravidelne vracala. Vytvorila tak malé, súkromné dejiny jednej „obyčajnej“ českej rodiny ako paralelu k veľkým dejinám osobností a štátov. Nakrúcať začala v 70. rokoch, keď mladý pár čakal prvé dieťa, sledovala, ako deti rástli a ako si rodina žila v svojom „súkromnom vesmíre“ bez ohľadu na politickú situáciu okolo nej.

Viac..  Bilčík: Kým slovenská vláda stupňuje útoky na médiá, EÚ posilňuje slobodu a ochranu novinárov

Úspešný umelec Vojta Lavička – Róm

Vojta Lavička: hore a dolu je portrét rómskeho hudobníka, aktivistu a novinára. Aj keď je Vojta Lavička úspešný človek, film sa nevyhýba ani jeho slabostiam či problémom zaradiť sa do spoločnosti – či už vo vnútri alebo mimo rómskej komunity. Zároveň tak vzniká obraz života Rómov v Česku a my môžeme sledovať ako sa počas 16 rokov ich situácia menila.

O tkl

Odporúčame pozrieť

Slovenske-filmy DETI_titulna foto

Aj Deti a Comeback, slovenské filmy piešťanského Cinematiku

Medzinárodný filmový festival Cinematik je hrdý, že môže v premiére uviesť dva dlho očakávané slovenské …

Consent choices