Embargo na potraviny ničí pestovateľov

jablká
PHOTO: Flickr.

BRATISLAVA – Nové protiruské sankcie mali platiť už v utorok, ich platnosť sa však odkladá. Problém ale majú mnohí európski výrobcovia, či pestovatelia zeleniny a ovocia. Keďže úrodu nemôžu vyviezť do Ruska, ostávajú v Európe.

Celá táto situácia vyústila do pretlaku. Pestovatelia sa snažia predať svoju úrodu v okolitých krajinách, aj u nás na Slovensku. To ale spôsobuje, že naši domáci pestovatelia lacnému dovozu a veľkým hráčom nedokážu konkurovať.

Rusko v reakcii na sankcie zakázalo dovoz ovocia a zeleniny z Poľska. Dotklo sa to napríklad jabĺk, pretože polovica ich úrody smerovala práve na ruský trh. Celá táto úroda im teraz ostala. 

Poliaci preto hľadali riešenie a pátrajú po alternatívnych trhoch. V Európe je teraz veľmi veľa jabĺk.

Pokles cien

Od našich slovenských pestovateľov vykupovali obchodníci jablká za približne 26 centov za kilogram. Poliaci, aby sa svojich zásob zbavili, tak museli ísť pod cenu a predávajú ich za 18 centov za kilogram. To nepokryje ani výrobné náklady našich pestovateľov.

Ceny jabĺk v našich obchodoch sa však nemenia. Napriek tomu, že ich niektoré reťazce nakupujú výrazne lacnejšie. Ministerstvo pôdohospodárstva teraz rokuje s obchodnými reťazcami a snaží sa s nimi nájsť kompromis.

„Aj v prípade slovenských poľnohospodárov došlo k pomerne výraznému poklesu cien zeleniny a ovocia. Výkupné ceny zeleniny poklesli o 30 až 40 percent, no pri jablkách bol tento pokles ešte markantnejší,“ potvrdil hovorca ministerstva pôdohospodárstva Peter Hajnala.

Viac..  Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Ochrana pestovateľov

Ak by to takto pokračovalo ďalej, mohlo by to našich výrobcov zruinovať. Práve preto sa v Bruseli stretli ministri pôdohospodárstva z krajín Európskej únie.

Dohodli sa na tom, že ak sa bude aj naďalej tento trh rozkolísavať, nebude sa môcť dovážať tovar z iných krajín. Teda poľské jablká sa nebudú môcť dovážať na Slovensko, aby sa naši domáci pestovatelia ochránili.

Sankcie odložili

Členské štáty v pondelok prijali ďalší balíček sankcií, avšak zároveň ich aj odložili. „Priestor niekoľkých dní znamená pre členské štáty Európskej únie dostatok času na to, aby zhodnotili, akým spôsobom sa napĺňa prímerie, ktoré bolo dohodnuté medzi zúčastnenými stranami,“ vysvetlil hovorca zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. Ďalší vývoj je teda závislý od sankcií.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices