Lietadlo nad Ukrajinou zostrelila raketa, píše sa v správe

zostrelené lietadlo
Úlomok zo zostreleného lietadla. PHOTO: Flickr.

HAAG – Príčinou júlovej tragickej nehody malajzijského boeingu, ktorý sa zrútil nad východnou Ukrajinou, bolo pravdepodobne zasiahnutie lietadla množstvom vonkajších objektov s vysokou energiou. Uvádza sa to v predbežnej správe holandských úradov, ktoré vyšetrujú tragédiu, ktorú neprežil nikto z 298 ľudí na palube.

Holandskí vyšetrovatelia sa síce priamo nevyjadrili, že Boeing 777 zostrelila protilietadlová raketa odpálená zo zeme, avšak ich zistenia vedú pravdepodobne k tomuto záveru.

Zo správy vyplýva, že trup lietadla prederavilo množstvo rýchlo letiacich projektilov. „Nič nenaznačuje tomu, že by katastrofu spôsobila technická porucha či chyba posádky,“ píše sa v správe. Definitívne stanovenie príčin si podľa vyšetrovateľov vyžiada ešte ďalšie skúmanie. Trosky lietadla ale údajne svedčia o tom, že sa stroj rozpadol ešte vo vzduchu.

Moskva, Kyjev a proruskí separatisti sa z tragédie navzájom obviňujú. Podľa Kyjeva stroj pravdepodobne omylom zostrelili separatisti raketou Buk, ktorú im dodali Rusi, možno aj s obsluhou vycvičenou v Rusku.

Viac..  Európska panelová diskusia občanov o boji proti nenávisti v spoločnosti

O použití rakety Buk podľa expertov svedčí aj prederavenie lietadla množstvom črepov či projektilov. Rusko ale popiera, že by zásobovalo povstalcov zbraňami a argumentuje tým, že rakety Buk má vo výzbroji aj ukrajinská armáda.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices